• 瀏覽: 436,917
  • 回覆: 26
  • 追帖: 198
+219
支持

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 04:06 發表
大家繼續為自己目標努力, 
係自己可成受情況下去買貨, 買收息股, 就無問題, 預左要坐既心態, 計下息厘, 咁樣買入坐得都舒服D, 安心D...內銀可以講我一定唔會止蝕, 點都會等到賺到先諗走唔走...

我所有個人買賣, 全部都實報, 我諗下半年都係繼續做下期權, 收下期權金已經好夠...
月供不變...個倉心血來潮時都可能換馬, 
都有一隻想換左佢, 3618個50000股,  ...
想學下期權買賣,有冇書籍推介🙏🙏🙏

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-10 10:58 發表

想搵陣D咁姐....
內銀都唔小架....
有時比到你0.035~0.45....求奇你開返100張3988, 當0.04都有4千蚊呢...2.7本金就係27萬...
你用200萬玩....咁開200張, 都收8千...都唔係好多錢....54萬...又未必接到晒既...
就咁計算, 用100萬, 你可以收到萬5蚊一個月....咁一年就係十八萬...計係咁計...
未必次次月月有咁好 ...
想請教一下 ,聽你咁講 有錢接貨係咪冇得輸。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-10 18:53 發表

係呢段時間比你接貨價再大插,就輸得好金。
3988,2.7接,如呢廿日跌到2.5。你輸0.2,收0.035係慘蝕呀。。。。。
之前d野冇人知。。。
自己平估風險。。。
感謝你回覆,我打算長線持有這股份。

引用:
原帖由 古時異老爺 於 2022-8-12 09:56 發表
剛開咗941sp@50,29/9,權金價$1
如果我買左期權,係甚麼情況下要平倉。如果我早平倉會怎樣,同時9月29到期是不是什麼都不要理做🙏🙏🙏

引用:
原帖由 古時異老爺 於 2022-8-12 16:54 發表

通常止賺才會平倉。早平倉收到的權金會比原本少咗。開咗29/9期權,只要結算前戶口有足夠錢接貨便可以了,冇其他嘢要做
🙏🙏🙏

我買左一張3988SP9月29到期2.7,買入價$0.038。如果係9月29前到左2.7以下是不是要接貨。如果9月29一直不到2.7,我是否賺取了$0.038x1000=38-手續費。謝謝大家!

引用:
原帖由 古時異老爺 於 2022-8-18 12:56 發表

要等結算日(29/9)才知使唔使接貨,低過2.7才要接貨。
方程式正確
謝謝

想問你大家期權金是不是一買就收。我買了一張3988SP9月29到期$2.7,$0.038定係要到日子先有。如果現在9月29前,股價2.71-2.80。 行使唔到期權,我上網睇本金會輸掉是不是。謝謝

有冇師兄有期權賣出賣入圖,等我可以再深入了解多D。本人想分注入3988收息。本身想2.7留下分注入,等到明年收息

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-19 01:35 發表

睇呢個啦....幫到你...
https://www.youtube.com/watch?v=4sC59wcRg44&list=PLMT0fZzvcXJABGM2ip87w7V6HEkY3S7ls&index=3
我睇完你片,我好似按錯買入製,所以收唔到期權金。3988SP0929$2.7我當時0.038按l張買入,是否需要 on沽出一張。現在可以怎樣,心急人上.

謝謝你,我真係覺錯。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-19 10:22 發表

正正係第一次操作, 做錯買入, 唔係賣,
我第一次都係咁....唔駛怕...
你衣加可以做返個賣出, 相同既張數,
你真係做1張? 1000股...
手續費一出一入都要錢, 平台費15蚊一次, 咁就30蚊.
你1張先38蚊....你無可能賺到錢....

下次再開SP 係按賣出, 即係沽空....
唔好做1張, 10張起跳, 2.7預2萬7, 收380蚊....扣約20蚊手 ...
我真係唔識但又想試下所以買左一張🙏🙏🙏

明白

新手用緊牛牛,有1500股941,想試下做一張SC9月29收期權金。可否有詳細圖教下我,因為上次做3988SP做錯了,謝謝大家分享。

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]