• 瀏覽: 436,991
  • 回覆: 816
  • 追帖: 198
+219
第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1,441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔起, 做多D期權都係有得諗既...

2022年8月13日不定時更新
939~120,000股  1052~30,000股   941~2,000股  

3988~30,000股  2800~4000股   1503~20,000股
700~100股  9888~100股   
月供@2800~3,894股     @2823~2,734股   
3手2021年I BOND~

2022年4月1日MPF $409,397 淨供款 $321,360 帳戶收益/(虧損) $88,236~

再加小小歷史, 經力過2007年大升3萬2點後大跌至1萬點, 資產由20萬蝕到10萬,
我無灰心, 慢慢靠儲蓄買大籃籌去到13年時見返50萬呢個突破點,再去到

2017年3月尾結, 100萬~(24xxx點)
2018年3月尾結, 130萬~(30xxx點)
2019年3月尾結, 150萬~(29xxx點)
2020年3月尾結, 13x萬~(23xxx點)
2021年3月尾結, 204萬~(28xxx點)
2022年3月尾結, 225萬~(21996點)(2021股息$30,963)
2022年8月13日,225萬總流動資產~(20021點)(2022股息$82,637,期權金$11599)
2023年3月???
2027年300萬為目標(48歲)~

(2018年開帖所定下的目標, 係2022年見200萬(超標完成), 2027年見300萬...慢慢去經營, 慢慢去滾存, 慢慢去強大, 最後達到財務自由...努力努力...)

下面是帖一, 是2017年12月尾開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖二, 是2018年8月開始
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1
下面是帖十八, 是2021年10月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30239871&extra=page=1&page=1
下面是帖十九, 是2022年4月開始
https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30508155&extra=page=1&page=1

最後加返句, 所有投資決定請自行諗清楚, 責任請自負.....
大家喜歡就看看, 不喜歡可以不看, 不用多說...完~~~~~

由於疫情關係......
多謝大家, 大家繼續得閒, 悶時, 可以吹下水...

引用:
原帖由 當前豁達的兔子 於 2022-8-5 22:40 發表
我都報個到先
之前一直好想儲收息股都得個諗字
無意中睇到D兄個帖就跟住做
上個帖仲學埋玩sp添
2萬點買真係無咩野好驚...仲要隻隻高息, 只要中線就應該無問題....遲下會好呀...係咁睇啦...

SP,SC大家都上左一課....明謝各位大師...

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2022-8-5 23:05 發表

DK 兄,
八卦好奇問一下,
你開呢個帖, 有沒有同事知道係你開架?
同事就無, 佢地都比較大, 全部都55打上多...
同我最近個都47,48....吹得最多水係佢, ...

最F個6,7個, 都有話比佢地知我有個帖係香討, 不過佢地無睇過多
好多都無玩股票...得一個有玩, 有同我之前抽新股...

大家繼續為自己目標努力, 
係自己可成受情況下去買貨, 買收息股, 就無問題, 預左要坐既心態, 計下息厘, 咁樣買入坐得都舒服D, 安心D...內銀可以講我一定唔會止蝕, 點都會等到賺到先諗走唔走...

我所有個人買賣, 全部都實報, 我諗下半年都係繼續做下期權, 收下期權金已經好夠...
月供不變...個倉心血來潮時都可能換馬, 
都有一隻想換左佢, 3618個50000股, 今次收左萬3股息...
將呢50手, 換成3988 先SP, 只要做到6個月, 每月有2千左右, 都可以當收返個息...
好過就咁放係到咩都做唔到3618又無期權...不過想佢升返多小小先...唔急...

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-6 02:11 發表
呢2日,心煩,有大決定,唔知會否向前行,決定了再報告。。。
羊兄加油

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-8-6 10:40 發表
好詳細如果加返平均入貨價就更正
呢d野太個人,不便過份公開,有d又收過息,沽完又買返,吾知點寫。

引用:
原帖由 半頁外圍的鼓手 於 2022-8-6 10:38 發表

想學下期權買賣,有冇書籍推介🙏🙏🙏
上YouTube 揾期權新人有好多網上教學。
上帖後半都有大家分享幾次點買賣沽空。

引用:
原帖由 pangor 於 2022-8-6 07:58 發表

師兄,3988,2.7接唔到貨?佢曾經在7月15日最低位做過2.68喎?
正常係吾會接,等到月結個日。
即係我今月開左20張939,5蚊sp接貨0.1,
衣加都未接喎。

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 07:17 發表
DK兄,非常感謝你的用心,從第一帖開始:
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
我曾經比你更加保守,全部用銀行!!
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!
我大部分係內銀、內券、內險,一年派一次息!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0. ...
好多隻,次次$30都顛

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:34 發表

dk 兄玩埋期權邊個夠你玩😂
我跟大家學野咋。
個日才仔5蚊沽20000股
即係係牛牛@5,SP,食0.1。
都正,月尾接左9成。
即係過倉,我賺左$0.08,
0.02出入手續費

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-8-6 11:53 發表

啱,要計每年回報率好麻煩。

我亦冇詳細計算以前所有股票投資年度表現,只有目前portfolio成本價和現價報表和近幾年買賣交易紀錄。以下數據是總收益,已計埋股息收益。我通常持貨比較長期,除非股價超高要平衡投資組合比重或有金錢需要才沽貨。

20年總收益8x%,相對賣出股票。
21年總收益4x%,相對賣出股票。
22年至今賬面總收益2x%,相對持有股票。今年暫時只有買貨,冇賣貨。
Ucl大師兄,係香討有實力之一
贏哂大戶基金👍👍👍

多多過來分享比我地大老散學野,吾係只是我。

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:58 發表

嘩,一買一賣過倉都賺到錢,都有1600唔錯, 但SP要放好多保證金?
如果就咁射倉都要手續費。
咁樣做即袋1600也好好呀。

我不知幾多保證金呀,長期有d錢係牛牛應該夠既🤣

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-8-6 12:03 發表

收到
整體呢兩年,賺過6位又冇哂,到呢刻。。。。
打和 super😛😛😛😛😛

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 12:21 發表

我想知點樣平倉?
同埋如果我開 SC 或 SP, 係咪價越遠,期權金會越高?
1,同一位置買賣張數一樣就算是平倉。
我開時0.035,50張SP賣出(沽空)
現做0.024, 只要我買入返50張SP(就平倉了)
賺$550(但出入就86蚊手續費)多數不會平倉。

2,價越遠正股價,當然越小期權金啦。
要睇多d就明,睇多幾個月既期權金。。。

附件

Screenshot_20220806-123126_Futubull.jpg(66.39 KB)

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]