• 瀏覽: 436,973
  • 回覆: 179
  • 追帖: 198
+219
報到

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-6 02:11 發表
呢2日,心煩,有大決定,唔知會否向前行,決定了再報告。。。
小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 07:14 發表

其實吾駛追既,
只係佢地冇興趣股票,投資。
最揾$少係我🤣

我就每日都望下,睇睇場🤑
D兄早晨!甘你啲同事唔買股票,靠咩投資增值?

我身邊同事,長線投資股票亦唔多,有幾個供下年金,所以我要上跌吉吹水

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 08:54 發表

同事就大部份都養家,淨得吾多啦。
做一世,60都好多返做。
係好d老友就搵到錢,有細路又供樓,冇咩投資,應該淨到$。
有個消防2粒1瓣佢老婆政府做主任級似你一樣,加起過10皮。
有個城大教授月入過10皮,一個養老婆加3個細路。
有個普通消防員3.5萬佢老婆係老師教中學。
對對都有$。。。
又有長糧,吾駛投資啦
投資可能係錯,會蝕🤑🤑🤑
城大教授,一個養四個,可能浄得少過你。收入多,開支亦大。
投資會輸,但有一線生機。揸cash 就輸梗,被通脹蠶食。

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-8 11:57 發表
各位早,三加四有心動去旅行嗎?
K姐好!3天可以考慮

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 09:43 發表

咁真係無問呢D咁心入問題,
佢工作好忙, 仲邊有時間投資, 儲唔到多錢都係有三件, 真係無得輸,
養得大應該無問題, 大既都中三, 細兩個小學雞...
佢老婆讀書好勁, 有左細路放棄中學教師一職, 佢仲要係教英文...

咁我又諗淨儲到錢都係好事, 到退休再諗又得, 當然要份退休好多份
又有長糧又真係唔駛理...

最普通消防員, 都可以食長糧月月出萬幾蚊, 投咩鬼資呀.. ...
我有長糧,都會繼續投資。雖然唔係贏好多,都叫有少少增值

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-8 14:09 發表

日本嗎
我就掛住泰國🇹🇭多D,不過為左短trip隔離又感覺無甘抵
起碼去7天,回來隔離3天,都可以諗諗。
日本感覺抵啲,泰國就等唔使隔離先去

引用:
原帖由 chanwai888 於 2022-8-8 19:00 發表

日本未有自由行
要跟團

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-8 18:00 發表
最近做要好灰,好想裸遲再揾工,但真係唔知點同屋企人傾
哦…..你講既重大決定。。。
開心見誠傾下囉,唔好屈埋屈埋!

引用:
原帖由 tony2319 於 2022-8-8 23:24 發表

我都失眠了十幾年而且越來越嚴重,睇了無數中醫常做運動都冇用,近年要食藥先得。原因係壓力大覺得未來冇乜希望...每日下午2,3點鐘已頂唔順,放工返屋企要在sofa動也動回氣近一小時才有精神去吃晚飯。

三個月前退休去慢活及較低生活水平的地方住,離開香港第三日到今日都唔洗食藥連午睡都可以睡著,已前從未試過的。現在每星期跑步三至四次,一兩次yoga,打一次波...日日午睡,本來很多痰要長期食藥,現在已 ...
Tony 兄早晨!失眠10幾年諗起都得人驚。
你財自退休生活開心,令人羨慕

D兄及各位早晨!

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-9 11:36 發表

【香港考慮對內地購房者免徵雙倍印花稅香港本地地產股走強】香港本地地產股集體走強,新世界發展漲5%,恆基地產漲超4%,新鴻基地產、長實集團漲超3%。消息面上,據香港經濟日報報導,香港考慮對內地購房者免徵雙倍印花稅。
我隻16、683 即彈

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-9 11:43 發表

今屆政府執行力幾強
甘啱昨天做左16sp
恭喜K 姐,肥肥了

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-9 11:58 發表

謝謝 @Phyris2013 @幻遊人

我哋係咪可以期待下減收股票印花稅? 
甘隻港交所又上太空🚀

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-9 13:26 發表
升幅即刻矛曬

引用:
原帖由 山水有情 於 2022-8-10 08:47 發表
各位早晨,3988今日派息!
山水兄早晨!我除淨後才買入,要等下年了。

D兄及各位早晨!

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]