• 瀏覽: 436,818
  • 回覆: 64
  • 追帖: 198
+219
🏋🏋🏋Fully support!🏋🏋🏋

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:59 發表
多謝大家, 大家繼續得閒, 悶時, 可以吹下水...
DK 兄,
八卦好奇問一下,
你開呢個帖, 有沒有同事知道係你開架?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 23:15 發表

同事就無, 佢地都比較大, 全部都55打上多...
同我最近個都47,48....吹得最多水係佢, ...

最F個6,7個, 都有話比佢地知我有個帖係香討, 不過佢地無睇過多
好多都無玩股票...得一個有玩, 有同我之前抽新股...
明白,純粹係好奇,
要肯睇討論區又要追都花好多時間,
但都係精神食糧之一!

引用:
原帖由 tony2319 於 2022-8-8 23:24 發表

我都失眠了十幾年而且越來越嚴重,睇了無數中醫常做運動都冇用,近年要食藥先得。原因係壓力大覺得未來冇乜希望...每日下午2,3點鐘已頂唔順,放工返屋企要在sofa動也動回氣近一小時才有精神去吃晚飯。

三個月前退休去慢活及較低生活水平的地方住,離開香港第三日到今日都唔洗食藥連午睡都可以睡著,已前從未試過的。現在每星期跑步三至四次,一兩次yoga,打一次波...日日午睡,本來很多痰要長期食藥,現在已 ...
失眠係壓力大,你退休就釋放了,
夠洗夠用,瞓得返,又做下運動,
賺返健康好夠了!師兄返左國內住呀?

引用:
原帖由 Y-hk 於 2022-8-9 09:08 發表

多數人冇長糧.
如果冇計劃, 連要幾多錢先夠退休都唔知.
我見好多人都係見步行步.
就算知道要幾多錢先夠退休, 冇計劃去儲蓄/投資的話亦冇用.
一早開始儲蓄/投資可以易好多. 到臨近退休先醒覺就太遲.
我以前都係做私人公司,但轉工多,
所以冇長糧,MPF得好少回報,
所以要退休都係靠自己早早積蓄,投資,
成積吾算太理想,但如果吾要奢侈豪華生活,
有自住供完樓,生活都可以了!

引用:
原帖由 前路一片光明 於 2022-8-9 14:13 發表

希望今次派$2息
我等除浄後再搵機會開sc
2元吾會有甘多掛?
不過收息黎講好吾錯了!

引用:
原帖由 前路一片光明 於 2022-8-9 20:34 發表

有報紙估今次$2.3 ,2023 全年過$5 
係就超正了,收息都真係吾錯呀!
現在上返5字頭就吾入了!

引用:
原帖由 kirikala 於 2022-8-10 10:46 發表
甘又無四舊 
加注2800 sp 20
師兄,你呢個操作是否已經成功了?

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-10 15:13 發表
溫馨提示:
大家開sp 一定要量力而為!
萬一市況勁差,sp 係會損失好多架。
同意, 呢度最近好多人好熱衷玩期權,
真係要量力而為.
其實SP ( Short Put), 認沽期權,
到期時個價低過你所擬定就要接貨,
甘佢是否定左一張合約要接幾多手股票架?
我係想知道多d, 學多d, 了解多d,
沒有開證券戶口, 又要充足資金接貨,
暫時都吾敢玩住.

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-10 16:46 發表

每張合約等於一手正股:(只錄熱門股份)
1,2,3,4,5,6,11,1227,66,293386,388,700857,883,939,941,1093,2800,3328,3968,3988。
每張合約多於一手正股:(熱門)
16,175,688,788,823,981,1024,1113,1288,1299,2015,2018,2382,3690,9618,9868,9988。
啊, 原來係甘, 明白了, 又長智識了. 謝謝啊!

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-10 17:20 發表

師姐唔使客氣,大家都希望在dk 兄依間屋共同學習、互補長短。
師兄, 真係吾夠膽玩,
港股有跌市沒有升,
蟹貨一籮籮, 心淡又心實, 有排等翻生,
疊埋心水幫家人抽銀債. 有4厘都好好了.

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-10 17:43 發表

銀債我都會用家人戶口抽
師姐有冇諗住抽幾多手?
師兄早晨,
我預幫家人抽15手,睇下有冇1O手分到?

引用:
原帖由 kobe? 於 2022-8-11 11:36 發表

對上一次分13 14手 今次聽講仲加左碼 分分鐘15手中晒
股市甘動盪,風雨飄搖,
有4厘保底,長者安心好多,
今次應該又超額認購2倍以上,
有15手更好了。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-11 09:37 發表

10萬, 一年收4千, 不錯不錯....3年, 收萬二...
可以啦,分散投資,長者年紀大,
高風險投資不宜太重太多,
股市上落太大,心臟要好強大,
退休了,健康更要放第一,
身體安康,吃苦瓜也甜。

引用:
原帖由 korkorshop 於 2022-8-11 10:03 發表

玩期權年息高達 4 , 50厘喎.  買銀債?
每個人承受風險不同,食得鹹魚抵得渴,
控制好成本,風險管理,適合自己可以了。
一籃子投資,分散d是比較安全及安穩。

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]