• 瀏覽: 436,883
  • 回覆: 76
  • 追帖: 198
+219
報到~

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2022-8-6 08:06 發表

小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!
thx...琴日報到完唔記得左🤣🤣🤣

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 08:54 發表

同事就大部份都養家,淨得吾多啦。
做一世,60都好多返做。
係好d老友就搵到錢,有細路又供樓,冇咩投資,應該淨到$。
有個消防2粒1瓣佢老婆政府做主任級似你一樣,加起過10皮。
有個城大教授月入過10皮,一個養老婆加3個細路。
有個普通消防員3.5萬佢老婆係老師教中學。
對對都有$。。。
又有長糧,吾駛投資啦
投資可能係錯,會蝕🤑🤑🤑
Morning~

除非係中左橫財,唔係嘅話慢慢爬上去,生活質素一路變好,搵10萬時又會有10萬嘅駛費,唔會覺得自己搵10萬叫好多什至覺得夠...無止境...

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 09:49 發表

咁一定, 又供樓, 又養細路...
不過話時話, 佢買美孚新村, 都十多年, 上過佢屋企係感覺係幾大, 三房, 舊樓零既係實用多好...
無晒錢, 都仲有3件, 呢3件先係寶

我覺得佢質素都係咁, 都係一齊飲不茶, 衣著無咩特別, 行出黎就係一個大叔, 話佢係教授都無人信
跑會啲阿叔咪又係🤣鞋又穿窿衫又爛...邊估到佢會係住山頂屋企賣古董生意,真有錢果啲人好低調

我跟移左民個老細就係做美孚新村起家,做到佢發左達,美孚啲石屎算靚,牆身仲好硬淨,但廁所漏水差唔多間間都係死症,天花石屎爛哂,同埋萬事達果邊有幾棟外牆裂哂,大維修都救唔返,如果有朋友仲想買50年樓嘅美孚都唔好揀果邊

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-8 10:56 發表

係講得岩, 有無錢, 都應該低調D好...難保一日無晒
有新樓都係簡新好, D新盤一開又賣晒, 香港自用上樓既數都數唔晒...
美孚, 第一城D呢, 想有排住, 就真係唔好買呢D好了,,,
一係買格黎曼克頓山

平平地買返個, 不過粉嶺...3球入到手
https://www.youtube.com/watch?v=O_BVtdMuea8
自住一定揀新樓,放租就買舊,唔係交完管理費又受惠唔到haha 希望有生之年可以買返層過2人世界啦,同兩老住就算無嘈交,好多野都要就住就住

引用:
原帖由 Y-hk 於 2022-8-8 13:42 發表

大維修都救唔到咁嚴重?
廁所漏水換咗D水管應該得, 不過都幾大工程.
石屎爆無得救,化妝呃下人就得🤫

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-9 10:08 發表

都唔係講其他人,  
一路都講我D朋友, 係佢地黎講係無憂
兩公婆都有長糧, 真係無憂, ...
一個就有三件, 求其比返小小就掂...
兩個都有樓....供滿後, 退休逆按又得...

見步行步既又真係大把, 餐搵餐清真係唔好講退休, 可能要做一世...
唔識投資走去投資真係會輸死人
如果有細路正路唔會做逆按揭,一係留比仔女一係賣左佢算啦
我都係見步行步果班,年紀一路大,思想同生活質素,健康一直變,10年前我都無諗過買樓,5年後買完一間仲想買多間,而家覺得有一層就算,保險以前又係一定唔會買,而家鬆動左,好似買份保障比屋企好啲

早餐,收工...hea住等老婆lunch
望住出面落狗屎好爽

恆指由高位跌足年半,港元又弱,見底未,個市好悶

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-9 11:23 發表

悶市, 先可以開多幾張期權....呢月我收左8千幾....
可能咩貨都接唔到, 沽唔到...
淨袋佢8千幾...

D人係好L驚, 4.8既939又上返近5蚊....估你唔到...
期權唔識玩,睇緊你表演
我唔學喇,返工呢排已經好煩,有時間盡量唔諗搵錢,做人輕鬆啲

Morning~
今日好鬼熱~近排你地身邊多唔多人中招? 我身邊有6,7個中,全部係之前未中過打齊針,好奇怪

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-15 08:59 發表

你識人多...
日日4,5千都好耐啦, 1個月就十二萬, 即係60,70人就有一個中....
如果係同住既又多數齊齊中....
中左都係咁, 抖幾日又無野...

前兩日我收到個消息, 係有個中學同學奶左野, 肺癌好大機會, 仲CHECK緊,
佢咳到出血之後去睇, 初步有邊肺有大黑影, 真係唔知搞咩, 無得解, 唔煙唔酒...
食煙食足幾十年既又無事, 我老豆食左幾十年煙... ...
奇怪在中嘅都係之前未中過果班,但佢地身邊同住又中過嘅反而無事,呢排真係好多事發生,37歲中風都有...

想問...我無時間睇新聞🙈呢排咁多銀行話攞唔到錢,股價又唔見大插,實情係點?

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2022-8-16 08:09 發表

D兄及各位早晨!
買年金扣稅,第一年好似幾好,扣到$10200。但係鎖住資金,一年6萬….3年就18萬。
18萬拎去買中移動,1年當7-8厘,收息有$12600。
年金通常冇咩回報,仲要好似8年先break even

我既諗法有冇錯?大家研究下
有啲人覺得買股票就等於輸錢,政府出嘅就一定穩陣,佢地唔會計呢啲數

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-23 04:31 發表

今年輸小當贏啦。
整體上吾再大跌就冇事,股價有上有落。
有睇開就知我增長好大部份係儲蓄,
儲得多過蝕,今年都會正數。

其實係吾理想,只係未輸哂。
Morning~
我今年輸多左,已經無眼睇😂呢年忙搵錢,努力加大個pool溝淡輸錢嘅%~哈哈
仲有5期錢要還,望到終點喇

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-23 07:36 發表

700吾聽話,其他,內銀其實跌好小,有$慢慢買d。
5個月好快完,到時大把$。。。
內銀真係跌好小,暫時唔想入住,唔知可唔可以跌多1成~
邊儲邊還咁還左4年幾...真係唔太鍾意爭人錢嘅感覺

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]