• 瀏覽: 502,535
  • 回覆: 3,837
  • 追帖: 202
+253
引用:
原帖由 pangor 於 2022-8-6 07:58 發表

師兄,3988,2.7接唔到貨?佢曾經在7月15日最低位做過2.68喎?
正常係吾會接,等到月結個日。
即係我今月開左20張939,5蚊sp接貨0.1,
衣加都未接喎。

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 07:17 發表
DK兄,非常感謝你的用心,從第一帖開始:
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
我曾經比你更加保守,全部用銀行!!
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!
我大部分係內銀、內券、內險,一年派一次息!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0. ...
好多隻,次次$30都顛

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:24 發表

正常係吾會接,等到月結個日。
即係我今月開左20張939,5蚊sp接貨0.1,
衣加都未接喎。
dk 兄玩埋期權邊個夠你玩😂

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:34 發表

dk 兄玩埋期權邊個夠你玩😂
我跟大家學野咋。
個日才仔5蚊沽20000股
即係係牛牛@5,SP,食0.1。
都正,月尾接左9成。
即係過倉,我賺左$0.08,
0.02出入手續費

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:19 發表

呢d野太個人,不便過份公開,有d又收過息,沽完又買返,吾知點寫。
啱,要計每年回報率好麻煩。

我亦冇詳細計算以前所有股票投資年度表現,只有目前portfolio成本價和現價報表和近幾年買賣交易紀錄。以下數據是總收益,已計埋股息收益。我通常持貨比較長期,除非股價超高要平衡投資組合比重或有金錢需要才沽貨。

20年總收益8x%,相對賣出股票。
21年總收益4x%,相對賣出股票。
22年至今賬面總收益2x%,相對持有股票。今年暫時只有買貨,冇賣貨。

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:40 發表

我跟大家學野咋。
個日才仔5蚊沽20000股
即係係牛牛@5,SP,食0.1。
都正,月尾接左9成。
即係過倉,我賺左$0.08,
0.02出入手續費
嘩,一買一賣過倉都賺到錢,都有1600唔錯, 但SP要放好多保證金?

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-8-6 11:53 發表

我亦冇詳細計算以前所有股票投資年度表現,只有目前portfolio成本價和現價報表和近幾年買賣交易紀錄。以下數據是總收益,已計埋股息收益。我通常持貨比較長期,除非股價超高要平衡投資組合比重或有金錢需要才沽貨。

22年至今賬面總收益2x%,相對持有股票。今年暫時只有買貨,冇賣貨。
師兄22都搵到食,好勁!
請問有無short或用期權?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 11:19 發表

呢d野太個人,不便過份公開,有d又收過息,沽完又買返,吾知點寫。
收到

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-8-6 11:53 發表

Ucl大師兄,係香討有實力之一
贏哂大戶基金👍👍👍

多多過來分享比我地大老散學野,吾係只是我。

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 11:58 發表

嘩,一買一賣過倉都賺到錢,都有1600唔錯, 但SP要放好多保證金?
如果就咁射倉都要手續費。
咁樣做即袋1600也好好呀。

我不知幾多保證金呀,長期有d錢係牛牛應該夠既🤣

引用:
原帖由 katsudon1 於 2022-8-6 12:01 發表

師兄22都搵到食,好勁!
請問有無short或用期權?
以前有玩輪同期,純賭博,玩咗一年個倉正3千元冇乜輸贏,只浪費咗時間和精力,戒咗賭。

而家入市價平,暫時冇需要做heding對沖風險,節省保險費用。

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2022-8-6 12:03 發表

收到
整體呢兩年,賺過6位又冇哂,到呢刻。。。。
打和 super😛😛😛😛😛

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-6 12:13 發表

如果就咁射倉都要手續費。
咁樣做即袋1600也好好呀。

我不知幾多保證金呀,長期有d錢係牛牛應該夠既🤣
我想知點樣平倉?
同埋如果我開 SC 或 SP, 係咪價越遠,期權金會越高?

引用:
原帖由 eunicelalala 於 2022-8-6 12:21 發表

我想知點樣平倉?
同埋如果我開 SC 或 SP, 係咪價越遠,期權金會越高?
1,同一位置買賣張數一樣就算是平倉。
我開時0.035,50張SP賣出(沽空)
現做0.024, 只要我買入返50張SP(就平倉了)
賺$550(但出入就86蚊手續費)多數不會平倉。

2,價越遠正股價,當然越小期權金啦。
要睇多d就明,睇多幾個月既期權金。。。

附件

Screenshot_20220806-123126_Futubull.jpg(66.39 KB)

大家早
支持新帖

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]