• 瀏覽: 421,534
  • 回覆: 3,168
  • 追帖: 198
+208
引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-12 09:35 發表

諗多左. D SP幾插....
而正股又唔係升好多...咁都係睇定D先...
月尾又真係未必會比人CALL走...
叫係做個權金做早左....
咁都試下,,,返正SC就係無得輸...
現時離期結仲有好耐,唔會咁早有人call 走我哋d貨,我哋係收少咗權金姐。

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-12 09:41 發表

現時離期結仲有好耐,唔會咁早有人call 走我哋d貨,我哋係收少咗權金姐。
SC 我係唔會蝕權金平倉的

剛開咗941sp@50,29/9,權金價$1

引用:
原帖由 winwithme2 於 2022-8-12 09:41 發表

係啦, 衣加個咁近, 我做對家都唔會出手住啦, 之前升可能已經反影左...
我真係咁諗SC做咩平倉由賺錢變輸錢, ....

可能幻兄覺得可以再大升, 但今日又唔係, 呢半個月唔知...
但我就覺得沽左真係賺...SC 52.5
除息唔係提倉又小0.022..., 不如等除淨後再做SP又得...
升唔升鬼知咩, 升左你又唔沽, 或者又回返晒又得...
大行係咁發力睇升, 搵人接貨

大家早

各位早晨

引用:
原帖由 古時異老爺 於 2022-8-12 09:56 發表
9月。
941再我可止賺。

話時話,我939 SP@5蚊,咁耐都冇交貨比我
跌到4.85都冇人比我呢。

我覺得未到期接到貨/出到貨不多

自吹多一個先.....
清左3618, 前後蝕左6舊水預期係咁等到出年都唔係咁爽...除非佢爆升啦, 咁我D內銀都會升, 由其939....我又覺得佢呢年都唔會點升....沽左先...
有錢啦, 即時開返50張同一舊錢3988, 9月SP 2.7 0.037就係成左我個50張啦...
即時收返$1850手績費應該40蚊到....正呀...
即係9月2.6, 2.7各有50張....
今月有50張2.7.
完左今月接到貨就SC, 接唔到呢注錢用黎開10月....
一路做到年尾...
有靚位既開多50張, 共200張, 就夠數...

慢慢收返D錢,
3988成本價可以做到2.7計, 已經收8.6厘(扣左一成稅)

開心....訓得....

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-12 10:44 發表

9月。
941再我可止賺。

話時話,我939 SP@5蚊,咁耐都冇交貨比我
跌到4.85都冇人比我呢。

我覺得未到期接到貨/出到貨不多
dk 兄,同你一樣939sp @5

短炒巴巴執兩千蚊,幫補下

不過仲有105元400股蟹貨🤦🏻‍♂️

今個月開始小弟試玩期權,記錄下先:
1) sp 10張 2800 20元 ,30/8期結(已收期權金$2375);
2) sc 10張 2800 21元 ,30/8期結(已收期權金$875);
3)    sp 10張 939 4.7元,30/8期結(已收期權金$520);
4).    sp 1張 9988 80元,30/8期結 (已收期權金$737);
暫時8月總共收了4507元期權金,唔錯,幫補下

@dkspangdks DK兄你應該都唔弱,應該比我收多d期權金🙇🏻‍♂️👍🏻

PS. 30/8很重要

引用:
原帖由 newironman01 於 2022-8-12 16:17 發表
今個月開始小弟試玩期權,記錄下先:
1) sp 10張 2800 20元 ,30/8期結(已收期權金$2375);
2) sc 10張 2800 21元 ,30/8期結(已收期權金$875);
3)    sp 10張 939 4.7元,30/8期結(已收期權金$520);
4).    sp 1張 9988 80元,30/8期結 (已收期權金$737);
暫時8月總共收了4507元期權金,唔錯, ...
Ching,如果2800期結正正是20,係咪唔使接貨和沽貨?

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-12 11:15 發表
自吹多一個先.....
清左3618, 前後蝕左6舊水預期係咁等到出年都唔係咁爽...除非佢爆升啦, 咁我D內銀都會升, 由其939....我又覺得佢呢年都唔會點升....沽左先...
有錢啦, 即時開返50張同一舊錢3988, 9月SP 2.7 0.037就係成左我個50張啦...
即時收返$1850手績費應該40蚊到....正呀...
即係9月2.6, 2.7各有50張....
...
你全清939?

引用:
原帖由 古時異老爺 於 2022-8-12 09:56 發表
如果我買左期權,係甚麼情況下要平倉。如果我早平倉會怎樣,同時9月29到期是不是什麼都不要理做🙏🙏🙏

引用:
原帖由 半頁外圍的鼓手 於 2022-8-12 16:48 發表

如果我買左期權,係甚麼情況下要平倉。如果我早平倉會怎樣,同時9月29到期是不是什麼都不要理做🙏🙏🙏
通常止賺才會平倉。早平倉收到的權金會比原本少咗。開咗29/9期權,只要結算前戶口有足夠錢接貨便可以了,冇其他嘢要做

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]