• 瀏覽: 436,894
  • 回覆: 3,338
  • 追帖: 198
+219
DK兄,非常感謝你的用心,從第一帖開始:
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
我曾經比你更加保守,全部用銀行!!
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!
我大部分係內銀、內券、內險,一年派一次息!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0.23%計算及超低收HKD100,股票手續費超過中低 5位數,派息/以股代息/送股,共計中高 4位數(HKD20/次 或1%,其他HKD20-30/次)!
平均計算每年我好少錢,但是如果慳戈D錢,再去投資,回報收息會不會更多!

以前用銀以股代:144 、823、66,中銀澳門每次收股數,仲有餘額不足扣手續費,每次都-2X~3X!

今年將144、823轉倉到IB後,除收到戈筆股數外,仲有餘額+1x
66月供,還是在中銀澳門,又扣左-3X! 一來一回差40-50蚊,上述三隻一年派二次息!

如果月供 2中電或11恒生,咁一年派四次息,HKD20*4 = 80 或 HKD 30*4 =120!

PS: 小數怕長計,收息股大部分預左一世收(幾年零股價,最蠢戈種買入默默收息,從來沒有高沽低買),我今年慳返幾佰蚊手續費,收多幾佰蚊(借貨利息)!

我推薦IB,開戶者沒有用我的好友link, 我完全沒有優惠!用好友Link, 仲可以收USD200!開戶者也有著數!

各位大心臟早晨

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:16 發表
第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔 ...
支持!

引用:
原帖由 dkspangdks 於 2022-8-5 22:16 發表
第二十帖啦, 終於係7月中做左人生第一次期權SP接貨3988, 2.7, 最後月尾接唔到, 扣左手續費收左1441蚊, 多謝WIN兄指點叫我試下, 之前自己都學過但未真正去做一次, 做過原來可以咁正, 而8月又開多幾張, 真係可以當收多小小息, 8月已經開收左7千幾期權金, 到月尾唔知接唔接到貨, 接晒都無問題, 都係開左3988, 939呢兩隻自己好熟既喎, ....繼續去常試...市況淡又升唔 ...
師兄,3988,2.7接唔到貨?佢曾經在7月15日最低位做過2.68喎?

引用:
原帖由 迷失小羊 於 2022-8-6 02:11 發表
呢2日,心煩,有大決定,唔知會否向前行,決定了再報告。。。
小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!

引用:
原帖由 Phyris2013 於 2022-8-6 08:06 發表

小羊兄早晨!雖然唔知咩事,但人一定要向前望。加油💪

D兄及各位早晨!
thx...琴日報到完唔記得左🤣🤣🤣

各位早晨
太多股要買,太少錢

引用:
原帖由 幻遊人 於 2022-8-6 07:17 發表
DK兄,非常感謝你的用心,從第一帖開始:
大家互相幫助、大家互相學習!IB長期收息,善用期權金制造現金流!

轉貼我的留言:
我曾經比你更加保守,全部用銀行!!
3成股票,7成現金(2017-2020/5月大部分做定期,收1%至最高2.6%)!
我大部分係內銀、內券、內險,一年派一次息!

2010~2020,買入/賣出各計一次,不足100%次(大部分10萬以下,同埋只有買入沒有賣出),以0. ...
幻兄我睇到可能有個小風險
我知美股無論係咪ib買都要收進階式最高到35%的遺產稅.
咁如果放咗喺ib的港股又使唔使收遺產稅呢?
放喺香港嘅港股就應該冇呢個風險

各位早

IB HK係香港🇭🇰,不是離岸戶口,香港人才能開,可抽新肌IPO,
IB LLC係離岸戶口,你講係此戶口!有美國遺產稅!我也不清楚!

澳門🇲🇴也遺產稅、中國大陸或香港🇭🇰也有!只是高低而矣⋯⋯

支持

引用:
報到!原來已有新帖😊

銀債玩下就算
我抽 10 萬,
只派得到 3 定 4 萬
銀債唔係抽得多就派得多
先每人派 1 手派晒所有人
有剩再每人派 1 手
直到派晒

支持

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]