• 瀏覽: 7,723
  • 回覆: 35
  • 追帖: 1
美國加息 港樓無大礙

陳茂波表示,現時新造按揭供款佔入息比率通常約37%,銀行針對供樓人士亦設有加息3厘的壓力測試,相信即使息口上升,稍為增加供樓負擔,業主持貨能力仍十分健全。目前樓市有保障措施,加上需求強勁,預計樓市基礎保持穩健。
各種印花稅及銀行壓力測試實施多年,將條件不足買家篩走,現有買家都是實力派,樓市沒有泡沫,有更強抵禦市場波動的能力。筆者預期未來美國加息幅度將會遞減,並估計這個加息週期不會太長,市場應可應付得到加息壓力。近期美國股市及樓市等投資市場持續展現升勢,反映股市及樓市仍然有不少捧場客。
https://ps.hket.com/article/3319903?r=cpsdlc

樓市穩健, 對香港整體經濟與民生利益, 尤其重要, 所以政府必然關注。

正常, 淡淡以為息會一直加唔會停, 但各界預測下年已開始減番息

引用:
原帖由 跑步人生 於 5/8/2022 09:32 發表
正常, 淡淡以為息會一直加唔會停, 但各界預測下年已開始減番息
所以仍然是低息環境。

C 生又放 狗出黎

睇兩段已經知係AA 既作文一篇, 閱

支持

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-8-5 09:36 發表

所以仍然是低息環境。
對唔買樓嘅人甚麼時候都係高息環境.

大獲, 陳永傑由四個前前升15%,二月前改口升5%,現在改口「無大礙」,越嚟越睇淡

引用:
原帖由 2015加25 於 5/8/2022 13:26 發表

對唔買樓嘅人甚麼時候都係高息環境.
佢地都未曽遇過真正高息環境.。
so fresh and green.

引用:
原帖由 跑步人生 於 2022-8-5 09:32 發表
因為淡以為所有供樓人士,都係借盡9成,月入岩岩好夠還低息還款,再加無cash flow。

引用:
原帖由 PerryA 於 5/8/2022 14:11 發表

因為淡以為所有供樓人士,都係借盡9成,月入岩岩好夠還低息還款,再加無cash flow。
佢地的想法too simple, sometimes naive.

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-8-5 14:14 發表

佢地的想法too simple, sometimes naive.
我都供緊樓,近排加息供多左2千幾,但真係唔覺有咩壓力。
可能睇人啦,理財都好緊要既。

引用:
原帖由 PerryA 於 5/8/2022 14:17 發表

我都供緊樓,近排加息供多左2千幾,但真係唔覺有咩壓力。
可能睇人啦,理財都好緊要既。
同意

今次加息可能只拖慢樓價升幅, 到出年下半年又開始減息, 樓市又會上升!

好似  97 年大跌已無勿可能, 淡淡死心吧, 快的去排公屋。

主題標籤 #投資 #按揭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]