• 瀏覽: 21,215
  • 回覆: 152
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 驚青俊男1 於 2022-8-4 22:36 發表
認真分析,下年利息升多2厘已經好保守,到時利息大約5厘,好多人頂唔順,就算自住都供唔起。

真係要買?都唔差在等多2年樓市跌左5成,跌定先買,一定最安全
第一,通關後,大陸人依然會不斷移民香港,港樓是唔會跌的,佢地是full pay,不怕利息會加
第二,出生率下降,DSE應考人數已是新低,但大學唔會縮班,仲年年擴班、擴系,令更多大陸學生落黎讀,宿舍又唔起,結果個個出黎租樓,上個月已有case,大陸學生提早落黎高一成兼俾足一年租去搶租沙田
第三,以前人工咁低,十幾厘息,d人照樣供,一樣年年升,可見息口影響唔大,要住都要買
第四,比加超話左唔會郁郊野邊垂地,齋郁棕地,但呢d地法律問題好難攪,即是派定心丸俾發展商,放心投地,供應不會大增
第五,全球印錢是唔會停的,大陸三年經濟大仆,最後方案都是印錢,美國印完到大陸印,現金只會貶值
第五,廢淡如果買得起就唔會唱淡,廢人的視角是唔會明呢d常識

儍的嗎, 怕條L跌嗰少少🤣😆😁

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2022-8-5 10:02 發表

哈哈!淡淡用埋啲窮閪思維衝出嚟7!

借錢就係無賺錢能力?
無賺錢能力銀行又點會俾creditline你?
應該係窮閪無本事先借唔到錢,好唔好
慢慢供樓千其唔好賣,銀行唔夠錢派息就唯你是問

準時供樓千萬唔好斷供,我穩收銀行利息

夠鐘食藥啦!乖啦衰仔,你排公屋拾年捌年就到你喇。
到特俾間120呎你就掂過碌柒喇。

無知貼

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2022-8-5 01:08 發表

我都係村屋,已經供完,依家估價仍然升咗4倍.
近站果d升得好誇張
我家姐果度仲要隔多條馬路 無升得咁快(行多2分鐘)

引用:
原帖由 桃花賭主 於 2022-8-5 10:07 發表

第一,通關後,大陸人依然會不斷移民香港,港樓是唔會跌的,佢地是full pay,不怕利息會加
第二,出生率下降,DSE應考人數已是新低,但大學唔會縮班,仲年年擴班、擴系,令更多大陸學生落黎讀,宿舍又唔起,結果個個出黎租樓,上個月已有case,大陸學生提早落黎高一成兼俾足一年租去搶租沙田
第三,以前人工咁低,十幾厘息,d人照樣供,一樣年年升,可見息口影響唔大,要住都要買
第四,比加超話左唔 ...
"第二,出生率下降,DSE應考人數已是新低,但大學唔會縮班,仲年年擴班、擴系,令更多大陸學生落黎讀,宿舍又唔起,結果個個出黎租樓,上個月已有case,大陸學生提早落黎高一成兼俾足一年租去搶租沙田"

哩班大陸學生讀完香港大學, 大部分留係香港做嘢, 成為港漂, 變相有大批新香港人有住屋須求, 而且哩班新香港人 financial position 好強。

引用:
原帖由 狂兵 於 2022-8-5 10:20 發表

慢慢供樓千其唔好賣,銀行唔夠錢派息就唯你是問
哈哈,你俾我窒到咁應,唔覺燸嘅咩!
死凈把口!

引用:
原帖由 goodluck25 於 2022-8-5 10:22 發表
準時供樓千萬唔好斷供,我穩收銀行利息
收1.5~1.8厘租供2~3厘貸款俾銀行派5~6厘股息,絕對係慈善人士

自住又有錢供,怕咩負資產。
又唔會跌到$1都唔值既,好過買股票除時變廢紙。

不過好似果班 「5無」又唔同講法既,無人無物,自己一個唔覺意走左,資產都唔知比邊個,不如自己用左好過。唔好留太多,用唔晒就唔掂啦。

97好多一舖清番唔到身,宜家樓閒閒地1000萬,所以影響更大。如果跌7成,即欠700萬,

引用:
原帖由 減肥唔准減對波 於 2022-8-5 10:02 發表

哈哈!淡淡用埋啲窮閪思維衝出嚟7!

借錢就係無賺錢能力?
無賺錢能力銀行又點會俾creditline你?
應該係窮閪無本事先借唔到錢,好唔好
岸9先唔用自己嘅能力去借錢

下下真金白銀喎..你估小學生買零食咩

樓主:你賣咗樓未?
還是排緊公屋?

引用:
原帖由 2015加25 於 2022-8-5 10:57 發表

岸9先唔用自己嘅能力去借錢

下下真金白銀喎..你估小學生買零食咩
岩啦借多D啦,我靠晒你地還息供我退休

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]