• 瀏覽: 37,381
  • 回覆: 168
  • 追帖: 2
+15
1.63了

月尾發450億銀債抽乾晒市場D錢,4厘息集資起碼都集1000億去抽啦,銀行體系結餘都係得個1247億,
月尾前個H-RATE一定2厘以上,又睇下銀行可以蝕住做幾耐....
政府都4厘息係市場吸水, 我又信銀行繼續水浸2.5厘借平錢俾人買樓呀...

如果升到十厘,借款500萬既樓,每個月要供多幾多?

P一下0.5厘,直接供3厘

引用:
原帖由 123chiu2001 於 2022-8-11 14:36 發表
如果升到十厘,借款500萬既樓,每個月要供多幾多?
應該未去到10釐已經銀主盤

聼日hibor,有機會升得較多

附件

1.png(22.21 KB)

又升1.68😱😱

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-8-11 21:37 發表
聼日hibor,有機會升得較多
升左1.68375

銀行燈油火蠟都要成本, 細銀行資金成本高,再唔加P冇乜錢賺。

引用:
原帖由 陳知英 於 2022-8-12 12:03 發表
銀行燈油火蠟都要成本, 細銀行資金成本高,再唔加P冇乜錢賺。
睇到經濟越嚟越差

引用:
原帖由 neilchuen 於 2022-8-11 14:24 發表
月尾發450億銀債抽乾晒市場D錢,4厘息集資起碼都集1000億去抽啦,銀行體系結餘都係得個1247億,
月尾前個H-RATE一定2厘以上,又睇下銀行可以蝕住做幾耐....
政府都4厘息係市場吸水, 我又信銀行繼續水浸2.5厘借平錢俾人買樓呀...
請問:正苦發咗債D錢,唔使擺銀行咩,結餘點解會少咗.

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-8-12 13:27 發表

請問:正苦發咗債D錢,唔使擺銀行咩,結餘點解會少咗.
d錢仲係香港但個d就唔再係銀行體系結餘度啦,你阿媽俾左d零錢你,d錢係成個家來睇仲係度,但就唔再係你阿媽個戶口度lo....

引用:
原帖由 neilchuen 於 2022-8-12 13:33 發表

d錢仲係香港但個d就唔再係銀行體系結餘度啦,你阿媽俾左d零錢你,d錢係成個家來睇仲係度,但就唔再係你阿媽個戶口度lo....
thx

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-8-12 13:36 發表

thx
再簡單D講你有個流動戶口平時同條女去飲飲食食,你阿媽拿左一舊去做定期,成個家來睇D錢仲係咁多冇小到,
但用來飲飲食食個戶口小左錢,你就唔會食咁豪度住來食嫁啦...同樣地銀行體系結餘冇乜錢拆借利率未上升,借錢未要俾多D息

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]