• 瀏覽: 1,043
  • 回覆: 11

1. 乜新濠博亞交唔到美國認可之審計報告咩?

2. 美國逼令中概股退市, 是以股票上市地點計, 不是以股票註冊總部地吖?

呢個傳聞搞咩??

反正日日蝕,直接汁咗佢

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2022-8-3 22:35 發表
反正日日蝕,直接汁咗佢
PCCW 幾時執??

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-3 22:34 發表

1. 乜新濠博亞交唔到美國認可之審計報告咩?

2. 美國逼令中概股退市, 是以股票上市地點計, 不是以股票註冊總部地吖?

呢個傳聞搞咩??:smile_4 ...
即係話,香港同美國係有會計協議要配合美國制裁要求,如果唔係典解特手比制裁都要現金出糧呢

引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-8-3 22:39 發表

即係話,香港同美國係有會計協議要配合美國制裁要求,如果唔係典解特手比制裁都要現金出糧呢
問題在, 新濠博亞係咪交唔出認可審計報告??

其實PCAOB加澳門2隻字上去有幾難? 一兩間咁玩應該無問題, 但呢招實俾人玩壞

耐人尋味

引用:
原帖由 持燈聖者 於 2022-8-3 22:49 發表
其實PCAOB加澳門2隻字上去有幾難? 一兩間咁玩應該無問題, 但呢招實俾人玩壞
依家美國係針對中港澳股票, 定係針對交唔出審計報告的股票?有啲唔對焦喎!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-3 22:56 發表

依家美國係針對中港澳股票, 定係針對交唔出審計報告的股票?有啲唔對焦喎!!
原來唔關老美事, 係爺爺, 爺爺加澳門2隻字上去有幾難? 一兩間咁玩應該無問題, 但呢招實俾人玩壞

據英國《金融時報》引述消息人士指,中央基於國家安全考慮,一直禁止內地及香港企業向外國機構提供審計底稿,不過,據熟悉監管的消息人士稱,有關規定不包括澳門。
消息人士續指,新濠博亞正考慮將總部遷至澳門,並將一直負責集團核數工作的安永,改為由總部設於美國的會計師行負責核數,認為理論上可繼續交易,以避過除牌風險。

引用:
原帖由 持燈聖者 於 2022-8-3 23:30 發表

原來唔關老美事, 係爺爺, 爺爺加澳門2隻字上去有幾難? 一兩間咁玩應該無問題, 但呢招實俾人玩壞

據英國《金融時報》引述消息人士指,中央基於國家安全考慮,一直禁止內地及香港企業向外國機構提供審計底稿,不過,據熟悉監管的消息人士稱,有關規定不包括澳門。
消息人士續指,新濠博亞正考慮將總部遷至澳門,並將一直負責集團核數工作的安永,改為由總部設於美國的會計師行負責核數,認為理論 ...
一於全部退市,制裁美國

引用:
原帖由 前插後抽 於 2022-8-3 23:34 發表

一於全部退市,制裁美國
差唔多隻隻上完市就蝕錢業績走樣, 老美呢棵9菜根粗莖壯都頂唔住咁樣9割鳥

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2022-8-3 22:56 發表

https://finance.yahoo.com/news/melco-resorts-plans-macau-move-100248037.html

It is to be noted that China has prevented its businesses and auditors from disclosing audit particulars to overseas regulators.

大陸唔比公開帳簿

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]