• 瀏覽: 27,127
  • 回覆: 154
  • 追帖: 2
利申:2手富途买84蚊巴巴,星期一应该认输先退场,
20手银行买均价134巴巴,考虑紧要唔要沟货。。

有没理性投资者比意见?

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-8-2 10:47 ) 參與人數 69

1. 唔会落80以下,应该星期一就沟

6 (8.70%)

2. 一落80即沟

32 (46.38%)

3. 等住穿前底70先沟

23 (33.33%)

4. 垃圾公司,准备破产清盘,损手出好过

8 (11.59%)

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 21:18 發表

我多事提提你,
保險公司,尤其是外國的,很多有投資在美債,小心美債這一波下行,會影響保險公司的投資回資,導致業績下行
我買左1299

引用:
原帖由 jingwang01 於 30-7-2022 21:13 發表

大戶做t做短沒野講啦,就上年到今年科技股甘的走勢,你可能止蝕幾次先可以賺少少哦,除非你話蝕一次完唔玩科技股啦
自從學識期權後, 我個倉一股不留, 睇好做short put, 睇淡做short call, 擺遠啲行使價, 期結日唔穿位就袋穩期權金, 係人人蝕到屌屌聲時, 我係賺緊錢, yeah

一定平過80
不過今次有排跌

引用:
原帖由 lmichael 於 2022-7-30 20:44 發表

永遠,永遠。。。。唔好向下溝!!當年電信盈科幾多人咁樣輸身家。
向下溝,一定比向上溝好,

反而要想,買入時的定位,沒看基本因素,祇看走向趨勢去買,建議要有止蝕位,上下溝也不好,

如是看基本因素買入,祇要價位夠低,在基本因素不變下,向下溝不失為好的策略,
但市場看基本因素的人,真的不多

應該跌到75

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2022-7-30 21:20 發表

自從學識期權後, 我個倉一股不留, 睇好做short put, 睇淡做short call, 擺遠啲行使價, 期結日唔穿位就袋穩期權金, 係人人蝕到屌屌聲時, 我係賺緊錢, yeah
做short, 要小心,如果自己無貨或者唔想入貨,
睇錯邊可以輸好多

引用:
原帖由 estateman 於 2022-7-30 21:19 發表

我買左1299
我無睇開1299,不敢妄下判斷,但現價位(80樓上),似乎升的空間不太大

買騰訊

上年7月自己打自己(反壟斷,之後美國阻擊中概股,今年又係呢個時間大家配合一下送錢給空頭……)

上望250

引用:
原帖由 jingwang01 於 2022-7-30 10:47 發表
利申:2手富途買84蚊巴巴,星期一應該認輸先退場,
20手銀行買均價134巴巴,考慮緊要唔要溝貨。。

有沒理性投資者比意見?
溝上吾溝落
睇你系 新手

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 21:26 發表

向下溝,一定比向上溝好,

反而要想,買入時的定位,沒看基本因素,祇看走向趨勢去買,建議要有止蝕位,上下溝也不好,

如是看基本因素買入,祇要價位夠低,在基本因素不變下,向下溝不失為好的策略,
但市場看基本因素的人,真的不多
電盈 is good case
要向下溝 9988....another good case
200 你溝左未
睇你pk....haha

引用:
原帖由 estateman 於 2022-7-30 21:03 發表

股票糸咁
一念之差
有賺錢亦有蝕$
不過我睇港股仍然正面
始終二萬點糸好低
通街平貨
低處未算低

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 21:34 發表

我無睇開1299,不敢妄下判斷,但現價位(80樓上),似乎升的空間不太大
$77入左二千股

引用:
原帖由 mandy9394 於 2022-7-30 21:56 發表

電盈 is good case
要向下溝 9988....another good case
200 你溝左未
睇你pk....haha
電盈我都有,早幾年3個幾買左當收息股,係李氏想全購不成功之後買入,

爸爸我都有,最高140元,最低90元,買左幾手,作長線
之後用衍生工具玩上落
由90跌下去70,個次入左比較多,在100-115分段食糊,
第2轉由90跌下去80,入得比較少,在107左右食糊

低位溝,真係可以

但係一般人唔高唔追,之後再向下溝,真係無人幫到你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]