• 瀏覽: 27,101
  • 回覆: 154
  • 追帖: 2
利申:2手富途买84蚊巴巴,星期一应该认输先退场,
20手银行买均价134巴巴,考虑紧要唔要沟货。。

有没理性投资者比意见?

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2022-8-2 10:47 ) 參與人數 69

1. 唔会落80以下,应该星期一就沟

6 (8.70%)

2. 一落80即沟

32 (46.38%)

3. 等住穿前底70先沟

23 (33.33%)

4. 垃圾公司,准备破产清盘,损手出好过

8 (11.59%)

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 18:13 發表

你係佢粉絲?
我又係佢粉絲,我接受到佢偶一失誤,因為市場變幻莫測,而且大師的分析,對於我在投資上獲益良多,

你嘅然是大師粉絲,但似乎你對大師又有微言,相信你與大師不夾,找另一位夾你的股市評論人吧,何必自討沒趣
梗係唔得喇 我鍾意佢夠無恥呀嘛 我聽佢睇佢但係冇跟佢架嘛

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 17:50 發表

你買時是怎想?
因見你無提過在高位減持套利,所以估你不是短線,

我估等多1-2年,爸爸應可超越你高價入貨位,
但首要爸爸的業績能大致上保持上次non-gaap的業績就可以
因為一直沒回家鄉啊。。如何高位減持套利?我可能上次到80蚊時候買多10手就可以120賣了

$30

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2022-7-30 17:52 發表
大C日日祝福巴巴 呢個因素你絕對要考慮 上星期有人未開市打去85台問$110買咗駛唔駛止蝕 大C叫佢唔駛仲話呢轉最多跌到$93  $94
封建迷信野不會作為借鑑啦。。不如話印度神童預言如何如何。。。

見7字頭就入

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2022-7-30 18:27 發表

梗係唔得喇 我鍾意佢夠無恥呀嘛 我聽佢睇佢但係冇跟佢架嘛
你即係,無視大師,

在電盈鯨吞大東,叫收錢唔收股,當8號在3.幾元時,叫買入作收息股
在700升超過400元時叫不好買,之後在250元買番
941,70元叫買入,升到100以上叫出,現50元不怕買
黃金3佰美元叫買入,1600美元叫賣出,1050-1200美元叫買入
銀娛20幾買入,60幾叫沽

爸爸170時,市傳大股東貨,叫買入,300叫
仲有好多不能盡錄,還有股票市場分析,個股業績教學,

你是大師粉絲?粉屎?

引用:
原帖由 jingwang01 於 2022-7-30 18:38 發表

因為一直沒回家鄉啊。。如何高位減持套利?我可能上次到80蚊時候買多10手就可以120賣了
你有兩手在80多元買,不走短?
既然你不是走短,就當你是中長線投資,
等多1-2年要回本,相信不困難

見80入

引用:
原帖由 jingwang01 於 2022-7-30 10:47 發表
利申:2手富途買84蚊巴巴,星期一應該認輸先退場,
20手銀行買均價134巴巴,考慮緊要唔要溝貨。。

有沒理性投資者比意見?
我$80買左二千股
前兩個星期$120刀冇放

引用:
原帖由 家中少白襪 於 2022-7-30 18:48 發表

你有兩手在80多元買,不走短?
既然你不是走短,就當你是中長線投資,
等多1-2年要回本,相信不困難
富途系當玩玩短線,可以小賺平手走。只是有少少不甘心。銀行溝思考緊

引用:
原帖由 estateman 於 2022-7-30 19:26 發表

我$80買左二千股
前兩個星期$120刀冇放
你星期一放唔放

引用:
原帖由 jingwang01 於 2022-7-30 20:15 發表

你星期一放唔放
應該吾放、估計跌一成以上
其實點數好低E家⋯⋯
香港、內地最差時間糸年初爆疫時
希望下半年可扭轉局面

引用:
原帖由 jingwang01 於 30-7-2022 10:47 發表
利申:2手富途買84蚊巴巴,星期一應該認輸先退場,
20手銀行買均價134巴巴,考慮緊要唔要溝貨。。

有沒理性投資者比意見?
你唔守止蝕, 就算股神俾意見你, 你都係當廢話, 算吧啦! 廿手均價134既巴巴而家先黎問溝貨, 你家財萬貫又何需曬命呢?

引用:
原帖由 estateman 於 2022-7-30 20:21 發表

應該吾放、估計跌一成以上
其實點數好低E家⋯⋯
香港、內地最差時間糸年初爆疫時
希望下半年可扭轉局面
但系如果星期一真-10%,星期二大幾率穿80,你可以星期一開盤85蚊放,等星期二落80買1000,再看財報情況。除非你判斷大幾率不會穿80,只會快速殺牛之后回翻90蚊安全距離

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2022-7-30 20:28 發表

你唔守止蝕, 就算股神俾意見你, 你都係當廢話, 算吧啦! 廿手均價134既巴巴而家先黎問溝貨, 你家財萬貫又何需曬命呢?
你點溝貨?每10蚊溝一次?厲害。。按你邏輯買科技股,買,跌,溝兩次蝕放,再買,跌,溝兩次又蝕放?除非你有預知能力知道3月中系底提早入貨姐。。溝當然要有一段差價先溝掛?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]