• 瀏覽: 549,942
  • 回覆: 6,702
  • 追帖: 92
+334
引用:
原帖由 領遵班子 於 2023-11-27 18:29 發表

多謝妳的分享

記著妳要樂觀地生活。 我朋友09年有癌症, 佢一直好樂觀地面對及分享她的經歷, 其間佢雖然復發2次, 佢仍好樂觀咁分享說 "重要的事情要講3次" "耶穌死後第3天復活" 所以第3次發病沒有甚麼大不了, 直到現在她仍然快樂地生活。
班子, 謝謝你鼓勵呀, 要好樂觀好努力加油生活下去,
雖然過程好艱辛, 好煎熬, 但也得走下去,
治療路是漫長的, 但要堅強地撐下去,
當然吾想5年內復發, 不是個個都那麼好彩,
我仲好想見下恆指3萬點, 而且世界甘大, 仲有好多地方未去過.

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 18:58 發表

對另一半, 唔會太過計算, 話晒造人世, 執子之手與子偕老 
大家都是財政獨立, 無子女, OK既 
不過佢唔會太聽我同佢分析MPF基金動向, 
佢由十年前已全轉晒老美到現在,  一次都未轉過, 
十年前我成日話佢蠢, 但睇番十年後, 又蠢唔晒,  , 重叻過我  
最近叫佢轉, 佢都唔理我
師兄: 哈哈............你太太叻過你啊, 擺10年老美, 最近呢幾年真係發過豬頭,
有時一條心都未必係壞事, 甘湊巧, 我同你一樣, 兩支公, 沒有兒女,
有呢個Cancer 病, 先知道當初結婚簽紙時誓詞, 沒有另一半鼓勵, 支持, 照顧, 
撐吾到今日了, 所以有個好Honey 都好滿足了,
因為有義工同我講, 佢當年有Cancer 時, 佢另一半走左佬,   😥 😥 😥, 甘都得???
我們一起理財, 有商有量, 不過我主力決定多d,  其實獨立都好, 沒有甘多爭執, 
期結覺得會高收!  173-175差不多了, 穿17樓機會不大.

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 18:58 發表

對另一半, 唔會太過計算, 話晒造人世, 執子之手與子偕老 
大家都是財政獨立, 無子女, OK既 
不過佢唔會太聽我同佢分析MPF基金動向, 
佢由十年前已全轉晒老美到現在,  一次都未轉過, 
十年前我成日話佢蠢, 但睇番十年後, 又蠢唔晒,  , 重叻過我  
最近叫佢轉, 佢都唔理我

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2023-11-27 21:19 發表

師兄: 哈哈............你太太叻過你啊, 擺10年老美, 最近呢幾年真係發過豬頭,
有時一條心都未必係壞事, 甘湊巧, 我同你一樣, 兩支公, 沒有兒女,
有呢個Cancer 病, 先知道當初結婚簽紙時誓詞, 沒有另一半鼓勵, 支持, 照顧, 
撐吾到今日了, 所以有個好Honey 都好滿足了,
因為有義工同我講, 佢當年有Cancer 時, 佢另一半走左佬,   😥 😥  ...
師姐,
放心吧, 妳會好快好番, 再同另一半去吓旅行散心

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-27 21:45 發表

D女人都唔好睇少佢

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 22:10 發表

師姐,
放心吧, 妳會好快好番, 再同另一半去吓旅行散心
多謝師兄,🙏🙏️好努力中,
希望好快完成所有療程,
明年下半年可以去旅行?
人生最難捱日子,也暫時捱過了,
仍然活著,另一半功勞功不可抹,
身體健康和Honey都係放係第一位,
女人找到過同甘共苦,患病輿共另一半,
已經好感恩,好幸福,好幸運了!

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 22:11 發表

D女人都唔好睇少佢
女人一向都吾好睇少架啦。
細心,有耐性,長情,
所以回報就️🦬🐃🦬。
哈哈。。叫佢獎勵少少比你啦,
我捱化療+標靶甘辛苦,
我今年生日,我honey都獎勵我,
送左部三星S23+手機生日禮物比我!
開心使用中,影相靚好多。

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 12:56 發表

等大戶食埋17xxx - 17199先 
大戶未夠喉架 
今日入, 你要預百零二百幾點墊底, 我慳得就慳
C兄
今日入5入D貨?!
我未入有D心郁想入

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-27 21:45 發表

積金局班仆街真係無得頂
指鹿為馬既年代

https://mpfratings.com.hk/zh/202 ... ers-chasing-returns/
香港專業獨立強積金研究﹑觀點及教育機構積金評級主席叢川普 (Francis Chung) 今天公布積金評級 10 月份的強積金表現調查時,表達了他對強積金成員似乎在「追逐市場」的憂慮。

叢川普引用了最近的資金流數據,當中顯示流入強積金的絕大部分資金在第三季度流入了美國股票基金,而與此同時,美國股票基金在 10 月份連續第 3 個月出現負回報,最終在 10 月份錄得約 2.39% 的虧損。

引用:
原帖由 進擊的蒲皇 於 2023-11-28 13:08 發表

C兄
今日入5入D貨?!
我未入有D心郁想入
睇吓港囡尾市如何先, 
大戶好奸炸, 應尋日就要落17200啦, 又大大力托番上黎, 
今日班牛戶又死多一次175xx - 173xx

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-28 14:17 發表

睇吓港囡尾市如何先, 
大戶好奸炸, 應尋日就要落17200啦, 又大大力托番上黎, 
今日班牛戶又死多一次175xx - 173xx
明天睇下期結先出手

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-28 14:48 發表

明天睇下期結先出手
係,  個市唔係未試過期結後先彈架啦,
天日先, 今日大戶咁好死唔食埋 17200  
大戶呢幾日用心良苦
  我諗聽日大戶一口氣直吞落170xx

今日入咗30%
港女

引用:
原帖由 進擊的蒲皇 於 2023-11-28 15:45 發表

今日入咗30%
港女
我等埋聽日, 一次過All in

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]