• 瀏覽: 549,938
  • 回覆: 6,702
  • 追帖: 92
+334
引用:
原帖由 領遵班子 於 2023-11-24 13:09 發表

點解你覺得指數下跌就是大戶搵食?提款?

你口中的大戶是誰?機構?
班子, 其實外資係大戶, 上升或沽空, 我都係參考佢文章內容,
比較舊文章, 但都可以知多一點點,
其實佢好多文章都吾錯, 我沒有說100%對,
對與錯每個人演繹, 睇法, 看法都吾同, 都沒有準則, 作參考, 學多一點點, 但知易難行,
其實何必太執著, 傷人傷自己, 傷身體又傷感情, 生命沒有TAKE TWO,
好好珍惜每一天, 每一個愛你的人.
https://www.youtube.com/watch?v=qZfL2VRod24

如果跌到17000,我會100% 港股

如果跌低過16,500,我入50%恆指/港股。
另外50%,用來撈低位。

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-24 15:46 發表

等埋星期一先啦

難得今日大戶托住黎跌, 即係比位我地攝
午市鋤多2舊比你加唔加

引用:
原帖由 turtle 於 2023-11-27 11:34 發表

如果跌低過16,500,我入50%恆指/港股。
另外50%,用來撈低位。
我仲未買齊你咁快出手

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-27 11:54 發表

我仲未買齊你咁快出手
計過數,其實OK。
如果跌得緩慢,就係咁做 (分兩手準備)。
如果跌得急,就可以再睇低啲。

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-27 11:38 發表

午市鋤多2舊比你加唔加
等大戶食埋17xxx - 17199先 
大戶未夠喉架 
今日入, 你要預百零二百幾點墊底, 我慳得就慳

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 12:56 發表

今日入, 你要天百零百二百幾墊底

引用:
原帖由 firefox668 於 2023-11-27 13:04 發表

聽日, 繼續跌

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 12:56 發表

大戶未夠喉架 
今日入, 你要預百零二百幾點墊底, 我慳得就慳
師兄你數口甘精,又好精打細算,
你太太想家用打斧頭都吾得了,😂😅😛
(如果你已經結左婚?)。
我都忍吾住入左30至4O%了,
你忍耐力真高!👏👏🎊🎊

引用:
原帖由 happyday8081 於 2023-11-27 13:58 發表

聽日, 繼續跌
睇法有沒有改變

引用:
原帖由 領遵班子 於 2023-11-27 15:49 發表

睇法有沒有改變
會唔會咁

附件

HSI.png(72.84 KB)

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2023-11-25 19:34 發表

班子, 其實外資係大戶, 上升或沽空, 我都係參考佢文章內容,
比較舊文章, 但都可以知多一點點,
其實佢好多文章都吾錯, 我沒有說100%對,
對與錯每個人演繹, 睇法, 看法都吾同, 都沒有準則, 作參考, 學多一點點, 但知易難行,
其實何必太執著, 傷人傷自己, 傷身體又傷感情, 生命沒有TAKE TWO,
好好珍惜每一天, 每一個愛你的人.
https://www.youtube.com/watch?v=qZfL2VRod24
多謝妳的分享

記著妳要樂觀地生活。 我朋友09年有癌症, 佢一直好樂觀地面對及分享她的經歷, 其間佢雖然復發2次, 佢仍好樂觀咁分享說 "重要的事情要講3次" "耶穌死後第3天復活" 所以第3次發病沒有甚麼大不了, 直到現在她仍然快樂地生活。

引用:
原帖由 領遵班子 於 2023-11-27 15:49 發表

睇法有沒有改變
暫未改變, 聽日我估一係拉鋸, 一係先跌後升,

下面太多肥牛, 大戶點都要食埋下面少少, 先會回頭

引用:
原帖由 littleleaf0118 於 2023-11-27 15:37 發表

師兄你數口甘精,又好精打細算,
你太太想家用打斧頭都吾得了,😂😅😛
(如果你已經結左婚?)。
我都忍吾住入左30至4O%了,
你忍耐力真高!👏👏🎊🎊
對另一半, 唔會太過計算, 話晒造人世, 執子之手與子偕老 
大家都是財政獨立, 無子女, OK既 
不過佢唔會太聽我同佢分析MPF基金動向, 
佢由十年前已全轉晒老美到現在,  一次都未轉過, 
十年前我成日話佢蠢, 但睇番十年後, 又蠢唔晒,  , 重叻過我  
最近叫佢轉, 佢都唔理我

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]