• 瀏覽: 10,902
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
嶺大內地生搶租疊茵庭 不議價兼預繳一年租金承租

中原分行經理陳家富表示,屯門區租務成交轉趨暢旺,內地生租樓個案亦陸續增多,疊茵庭新近錄得內地生不議價「即睇即租」成交個案,租出單位為7座中層F室,實用面積383平方呎,兩房間隔,附全屋傢俬電器,月租叫價1.3萬元,單位放租僅一星期,獲兩名嶺南大學內地生不議價承租,呎租33.9元,該兩位內地生更預繳一年租金承租,料涉15.6萬元。
陳家富表示,兩名內地生因怕租不到樓,見上址內櫳企理,傢俬電器齊備,所以不議價兼預繳一年租金即場搶租單位。業主於2015年9月以412.8萬元買入單位,現租出可享約3.8厘租金回報。

https://ps.hket.com/article/3284126?r=cpsdlc

內地生不議價承租, 更預繳一年租金承租, 夠爽快。  

作為收租佬, 最喜歡這類租客。 

乜依家仲有內地大學生黎hk嘎?

內地冇疫情,烏托邦、世外桃源,人間淨土。

香港每日過千,疫區。黎hk做乜? 

兩名內地生因怕租不到樓~笑咗

引用:
原帖由 carters 於 2022-6-23 15:36 發表
兩名內地生因怕租不到樓~笑咗
好多業主唔租比內地學生,1.走佬,2破壞力強,3投訴多,4變垃圾場

https://ps.hket.com/article/2405735

無三個月按金以上都唔會租,我就收半年,當然要一次過比一年租同加辣條款

我唔明樓主點解成日想害業主,專貼內地生租樓同贊好

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-6-23 15:08 發表
嶺大內地生搶租疊茵庭 不議價兼預繳一年租金承租

中原分行經理陳家富表示,屯門區租務成交轉趨暢旺,內地生租樓個案亦陸續增多,疊茵庭新近錄得內地生不議價「即睇即租」成交個案,租出單位為7座中層F室,實用面積383平方呎,兩房間隔,附全屋傢俬電器,月租叫價1.3萬元,單位放租僅一星期,獲兩名嶺南大學內地生不議價承租,呎租33.9元,該兩位內地生更預繳一年租金承租,料涉15.6萬元。
陳家富表示, ...
搶租潮正式啟動!

大陸租客好過香港

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2022-6-23 15:20 發表

又叫口號

引用:
原帖由 旺季巧朋友 於 2022-6-23 15:20 發表

讀書囉,唔夠料入北大清華,咪黎香港讀。
咁返中仲唔移民英美台灣??😂

大學生一次性交租一年正喎

其實放銀行,500萬X 2.8釐,一年也有140000萬,冇其他成本。大陸人分分鐘玩爛你屋

引用:
原帖由 falconV8 於 2022-6-23 15:12 發表
作為收租佬, 最喜歡這類租客。 
內地學生有的是錢,但佢哋住得很粗。所有電器家具一張租約掉晒。不過都係佢哋自己新買嘅。

內地國強民富
港燦跪安吧

引用:

中國人去中國地方乜要問過你咩?反而你咁鐘意反點解又要係中國土地上呢?英國仲好啦,又自由,疫情方面更加口罩都唔使帶添。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]