• 瀏覽: 9,335
  • 回覆: 46
加息嚇怕小業主 樓市現減價潮 沙田第一城3房跌穿700萬元成交

本地加息周期逼近,小業主態度軟化兼增議價空間,大型屋苑亦肯減,沙田第一城細3房跌穿700萬元,以693萬元易手,與同類單位高位相距逾150萬元;另鰂魚涌太古城套3房累減約300萬元,以1,392萬元易手。

美加息後,二綫屋苑率先回軟,現大型屋苑亦失守,沙田第一城細3房單位跌穿700萬元。市場人士指出,屋苑11座中層D室,實用面積504平方呎,3房間隔,單位叫價738萬元,現以693萬元易手,減價45萬元,呎價13,750元。售價較同類單位高位850萬元相距逾150萬元。原業主於1992年7月以208萬元購入,持貨30年帳面獲利485萬元,升值2.3倍。

https://ps.hket.com/article/3282938/加息嚇怕小業主 樓市現減價潮 沙田第一城3房跌穿700萬元成交?mtc=60037

🤑🤑

又劈價先有成交

2019時成萬七八一呎喎,而家13750一呎,
CCL跌幾個巴仙,沙一跌咁多.
請膠好注意呢個唔是屎渠層.

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-6-22 13:40 發表
凶宅?

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-6-22 13:59 發表

凶宅?
報導冇講,我諗到嘞,喺近親相交慳稅.

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-6-22 14:01 發表

報導冇講,我諗到嘞,喺近親相交慳稅.
移民急走

引用:
原帖由 shichendao 於 2022-6-22 13:40 發表
沙田第一城 City One Shatin  得利街4號 價格走勢

調整呎價(實用面積)
(每週更新)
$17,364.73
3.11% 更新日期: 2022/06/17 公佈,
反映2022/06/06至2022/06/12

一直都唔知CCL個調整後呎價係點計出黎

引用:
原帖由 kokoko 於 2022-6-22 14:03 發表

移民急走
低處未算低

AA又要選擇性扮盲 

沙一 3 rooms 7M

大西北 , junk bay, mos 2rooms 最多只值 5M 

人踩人逃生

改壞名 一城又一城

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]