• 瀏覽: 5,890
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
自從居屋2022搞珠後公司有幾個同事都經常討論,大家既諗法都有唔同。

同事A(白核家庭):抽左幾年終於中左第6粒珠有機會擇樓,唔理邊度幾大都會買。

同事B(白核家庭):抽左幾年中左第3粒珠,如果剩低礦場同東涌寧願唔買抽下次。

同事C (綠表家庭):中左第2粒珠如果冇啟德同北角大房就轉去買綠置居。

而A就覺得B同C都浪費哂機會,而B同C就覺得A冇為將來諗清楚就隨便買既將來會後悔,而得出黎既問題有以下幾樣。

1.全球經濟不穩加息風險機會極高
2.今年起首15年只能原價或低於原價放售
3.居屋每人只有一次機會購買

而我個人作為旁觀者角度冇話邊個岩同錯,只係買樓並非買菜,唔可以用運氣來作買樓的判斷,因同事B講出幾點我都幾讚成,如果剩低礦場同東涌擇既,以我地又唔係個區附近返工返學,長遠每日返工返學要用既時間同全家車費可以選擇買私樓,冇必要為左一時之氣影響多年既生活,其次今年改左15後先可以補地價二手賣,咁首先同事B都認為居屋應該用黎住而唔係用黎炒賣,但佢解釋係如果遇到特別事好似鄰居有極大問題或者住落先發現到既問題,而令到好想賣既都只可以蝕住賣。而我就覺得最緊要自己做左既決定將來唔好後悔就得啦,始終將來既人冇人知,但經濟環境唔好既時候做每個決定都最好諗清楚,加息係遲早既事最重要自己負擔到。

係你既又會點擇?放棄機會等下次定會不惜一切一定要買?

引用:
原帖由 晚間滴滴樹根 於 2022-6-18 07:34 發表
自從居屋2022搞珠後公司有幾個同事都經常討論,大家既諗法都有唔同。

同事A(白核家庭):抽左幾年終於中左第6粒珠有機會擇樓,唔理邊度幾大都會買。

同事B(白核家庭):抽左幾年中左第3粒珠,如果剩低礦場同東涌寧願唔買抽下次。

同事C (綠表家庭):中左第2粒珠如果冇啟德同北角大房就轉去買綠置居。

而A就覺得B同C都浪費哂機會,而B同C就覺得A冇為將來諗清楚就隨便買既將來會後悔,而得出黎既 ...
(b) 由首次轉讓契據日期起計第六至第十五年內,業主須在無需繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的人。

呢個先係整個重點,過咗5年就賣去居二市場,因為冇需要補價,反而能叫高多D價錢,令到今時炒居屋都有著數既情況!

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2022-6-18 11:22 發表

(b) 由首次轉讓契據日期起計第六至第十五年內,業主須在無需繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的人。

呢個先係整個重點,過咗5年就賣去居二市場,因為冇需要補價,反而能叫高多D價錢,令到今時炒居屋都有著數既情況!
😂係囉,通常都唔補賣居二。。。。咁守5年就賣得啦

引用:
原帖由 kpchanaaa 於 2022-6-18 11:22 發表

不過除左啟德同北角其他升值空間有限

引用:
原帖由 高速少數的田螺 於 2022-6-18 11:57 發表

😂係囉,通常都唔補賣居二。。。。咁守5年就賣得啦
係既,但除左北角同啟德之外,其他可能都要蝕住放

B 係唔係唔洗交租?唔洗交租嘅,梗係可以等啦。
佢第幾次抽居屋?
如果好似A咁,白交六年租,
一年 10萬,六年就 60萬,都差不多係 1/4 嘅樓價了。

C 有公屋,梗係等到市區大單位先買都得啦。

要唱淡,不如試下吹加息。
一年加 1%左右,最後加到 7.5%計,
300 供 25年嘅居屋貸款,由依家2.5%嘅月供 13.4K
最後去到 22.1K
200 供 25年嘅居屋貸款,由依家2.5%嘅月供 8.9K
最後去到 14.8K

即係呢,平平地,做 200萬左右按揭嘅居屋,
以依家嘅就業情況去睇,就算加息加到 7.5%,
佢都仲可能頂得順。

之但係貴果啲,仲頂唔頂得住,就有啲變數了。
大不了斷供收樓,
但政府依家唔會「原價回購」,
等政府重售當貨尾再賣,個單位可能變負資產。
咁樓價蝕左,佢還唔到,大不了就老破,五年後又一條好漢。
反正有政府擔保,銀行唔會有損失。

PS. 白表就無有怕嘅,月入有成 66K,
借 300萬供 25年計,就算加息加去到 10%,
佢地月供只係 27.2K,都仲有 38.8K 可以使,
38.8K,有錢過好多人啦!

佢地隨時仲有 170萬資產,拎出黎償還按揭,咁就只會欠銀行 130萬,
每月供款就只係 11.8K,輕鬆自在,好過交租!

B同C以為居屋次次都可以抽到?次次有大屋揀?以後可能只有大西北揀,到時佢哋又去唔去?年紀愈抽愈大有無考慮過?

引用:
原帖由 晚間滴滴樹根 於 2022-6-18 23:01 發表

無乜可能蝕住放

引用:
原帖由 Mrslow 於 2022-6-18 23:44 發表
B 係唔係唔洗交租?唔洗交租嘅,梗係可以等啦。
佢第幾次抽居屋?
如果好似A咁,白交六年租,
一年 10萬,六年就 60萬,都差不多係 1/4 嘅樓價了。

C 有公屋,梗係等到市區大單位先買都得啦。

要唱淡,不如試下吹加息。
一年加 1%左右,最後加到 7.5%計,
300 供 25年嘅居屋貸款,由依家2.5%嘅月供 13.4K
最後去到 22.1K
200 供 25年嘅 ...
新制公務員仲有無供樓津貼

A 無問題,買到平既就日子輕鬆D,留D錢去旅行多,一樣開心! 買到心頭好更好,從此老老實實努力供樓
BC 應該將D錢買60年樓齡既唐樓單位放租,未來遷拆就排第一位去揀樓

睇家庭需要,居屋就算跌亦不會跌多,升跌都是用來住

AC都正常,白表有得揀如中六合彩了,一生未必中到一次的,仲可慢慢等?

引用:
原帖由 晚間滴滴樹根 於 2022-6-18 23:01 發表

新居屋一定唔會蝕,只係睇賺幾多
係咪想擾敵

引用:
原帖由 @鬼滅@ 於 2022-6-23 17:50 發表

新居屋一定唔會蝕,只係睇賺幾多
係咪想擾敵
買得越平既賺得越多

引用:
原帖由 球愛可人兒 於 2022-6-23 19:16 發表

買得越平既賺得越多
係囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]