• 瀏覽: 50,149
  • 回覆: 257
  • 追帖: 4
+9
大家好,眼見現今年青人成日話覺得置業好難,
但其實如果有你從年青時開始有良好財政善用時間加少少財技,
或者輕鬆上車絕對不是夢....
以下是一個真人真事的故事,從絕望到希望,從谷底到另一個人生山峰,
希望可以令年青人有更多勵志和啟發~

故事主角是Y先生,阿Y從小家境貧窮,即做讀書成績名列前矛,
都要會考完16歲出黎投身社會,果時無學歷,無經驗月薪大約$4-5K
阿Y每月人工都要比4500出黎幫屋企償還債務,基本上餘下只夠車費,
直至阿Y 18歲開始,已經唔需要為家庭還債之餘還有一筆14萬既空降資金,
當時阿Y得到老闆賞識月薪已提升至$8.5K,
睇到呢度大家可能認為阿Y既人生應該往上爬的時候到了!
但事實並非如此,阿Y更走進另一個無底深譚,因為投資市場上有太多誘惑的陷阱....

阿Y得到左14萬後當然變得身痕,但由於佢年幼家貧,
呢筆錢佢無拎去吃喝玩樂,選擇全數拎去投資,
阿Y只係初哥一名,唔知有咩工具可以投資,
有一次有意無意間係銀行聽到個師奶買外幣,
阿Y就跟住買,全數買晒英磅做投資,約二星期後阿Y外幣賺左$3K,
阿Y當時年少無知覺得原來錢係咁易賺,之後又聽同事講股票賺錢會更快,
於是阿Y沽晒D英磅走去學人買股票,由於阿Y唔識股票,
只係睇報紙既介紹就去買,阿Y人生第一隻股票就是買入左203駿威汽車....
如是者大約半年,當中有買下或沽出其它股票,但都係打個和無咩賺蝕,
阿Y覺得投資外幣兩星期都賺到$3K,股票反而無咩利,想從其它投資方式求改變......

待續.....
第2 PART#16
第3 PART#106
第4 PART#111
第5 PART#136
第6 PART#158
第7 PART#198

咁多字唔知會唔會令大家無興趣睇

有興趣

廣告???

引用:
原帖由 真息 於 2022-6-2 15:52 發表
以下是一個真人真事的故事,從絕望到希望,從谷底到另一個人生山峰,

都要會考完16歲出黎投身社會,果時無學歷,無經驗月薪大約$4-5K
阿Y每月人工都要比 ...
睇窮爸爸,富爸爸仲好

講重點啦,想坤人買乜呀?

引用:
原帖由 大內總管 於 2022-6-2 16:28 發表
有興趣
多謝,有觀眾才有動力寫下去

寫多d,得閑慢慢睇

引用:
原帖由 迷離的鴨子 於 2022-6-2 16:31 發表
廣告???
唔係廣告,只係想講啊Y所遇到既陷阱心魔係好多投資者都會遇上,亦都大多數散戶失敗既原因

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-6-2 16:33 發表

睇窮爸爸,富爸爸仲好
呢本好睇我都鍾意睇書

引用:
原帖由 200888 於 2022-6-2 16:39 發表
講重點啦,想坤人買乜呀?
點解會諗到去坤人買野
純粹講故事,諗多了

引用:
原帖由 阿仙雲加 於 2022-6-2 16:43 發表
寫多d,得閑慢慢睇
多謝你

可以黑你嗎?

引用:
原帖由 真息 於 2022-6-2 16:21 發表
咁多字唔知會唔會令大家無興趣睇

引用:
原帖由 真息 於 2022-6-2 15:52 發表

阿Y每月人工都要比 ...
咁清一楚亞歪肯定係你

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]