• 瀏覽: 203,612
  • 回覆: 946
  • 追帖: 124
+28
今日個aunt畀銀行sell買年金, 都係派3厘左右,我同佢講不如買高息股。 呢度投資高人,可唔可以畀少少意見?

1. 現在入市長渣ok嗎?
2. 如果想每月都有息派,組合應該點選? 部分資金之後買美股,港股會先入,有什麼好介紹?  不考慮高風險股票, 中移動、銀行股外 and what?

Thank you 先~

用埋期權去做,前2日先有1113及941除靜,除靜前一日居然有人要咗我5月份SC52.5的941

要買持續穩定增長股息即派息和增長同時均衡即公司每年利潤和現金流,有能力向股東持續增長派息,同時保留每年部分利潤要有一定再投資回報去維持股東回報率持續穩定

引用:
原帖由 長大的豬 於 2022-5-26 16:44 發表
今日個aunt畀銀行sell買年金, 都係派3厘左右,我同佢講不如買高息股。 呢度投資高人,可唔可以畀少少意見?

2. 如果想每月都有息派,組合應該點選? 部分資金之後買美股,港股會先入,有什麼好介紹?  不考慮高風險股票, 中移動、銀行股外 and what?

我曾經好細心研究過永x嗰份年金計劃書, 同收息股票比較,完全唔掂。

要分析年金同埋收息股分別呀,我直情可以開個talk。 保證專業過建議強積金轉年金果條友。

呢個情況絕對可以

引用:

我嘅港股投資組合:

匯控
中銀香港
中國移動
中芯

頭3隻長線收息,中芯培育N年搏升值5至10倍。

A股人民幣投資組合:

中國銀行
中國國航
國泰航空
滬深300ETF基金

第1隻長線收息,尾3隻培育N年搏升值2-4倍。

ps: 已刪除金額,免得話炫富

等反彈沽空美股更着數

引用:

都係嗰句!呢一刻買股票收息係無問題!只怕你股價升了,你受唔到誘惑會食糊!

引用:

三桶油

引用:
原帖由 UCL-master 於 2022-5-26 20:56 發表

我嘅港股投資組合:

匯控 58,000@35.37
中銀香港 35,000@23.06
中國移動 25,000@43.43
中芯 28,000@17.89

頭3隻長線收息,中芯培育N年搏升值5至10倍。

A股人民幣投資組合:

中國銀行 315,200@2.975
中國國航 62,400@7.091
國泰航空 60,000@7.13/1.2
滬深300ETF基金 1,082,763@1. ...
爭隻中電

引用:
原帖由 mr__chan 於 2022-5-26 21:50 發表

爭隻中電
息不算高,股價太穩定,撈唔到底。

引用:
原帖由 笑1笑 於 2022-5-26 21:44 發表

三桶油
呢三桶令我碾轉反側諗唔通,今天油價高業績靚但股價低到離譜,世界話用電係大潮流,相信未來用油比今日少,但實際耗油量又屢創新高,短中長都睇唔通。

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2022-5-26 21:29 發表

都係嗰句!呢一刻買股票收息係無問題!只怕你股價升了,你受唔到誘惑會食糊!
其實有心有時間睇夠數早食糊高低槓一年又點只幾釐息,只係有時神九怪一下放風箏笨七走寶,就如幾年前港交所曾經高低槓190-210 廿蚊一轉食左幾浸,245唔敢反手入,一放飛上400-500…試問老散一名好難夠定力食到盡…

唔洗諗,一注獨贏8號電訊盈利,收8厘息
又有mirror error collar 既念,最緊要有花姐

三桶油
中銀
建行

有買貴,冇買錯

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]