• 瀏覽: 7,401
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
+2

我就係用依張圖去概括同判斷一般打工仔值得自住或投資既其中一個考慮.
當然其中一個考慮當然仲要包括其他野,
1: Zone
2: budget (有時間再分享)
3: 面積/樓齡 (有時間再分享)
4: 小朋友 (有時間再分享)
5: 雙方家庭 (有時間再分享)
6: 未來發展 (有時間再分享)
7: 交通是否便利 (有時間再分享)

Zone基本上主導晒成件事, Uptown好難變Downtown, 成日都會有陣除.
而Downtown就算老化, 都會重建, 而重建價錢價值永遠比uptown高.
downtown vs uptown樓價比例就好似馬匹跑步咁, 就算有一段短時間係前腳既前面, 但終會被前腳抱離返.

脷伸, 當然一定有特殊例子如九肚山, 南區獨立屋, 沙田村屋等等...不過前設係一般打工仔考慮既地方.
好多例子都套得入依個分區度...

幸好我已有供滿一層自住05年價zone 1 三房🥰

香港可以分為邊幾個zone?

Location location location 始終係最重要

大西北咁低,小心啲西北友小9你

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2022-5-25 16:24 發表
大西北咁低,小心啲西北友小9你
我發覺依家個版好似好小依啲討論
一日到黑都係小小小 升升升 跌跌跌

引用:
原帖由 oasis_oasis 於 2022-5-25 16:07 發表

我就係用依張圖去概括同判斷一般打工仔值得自住或投資既其中一個考慮.
3:  ...
為何沙田村屋係特殊例子?請指教。

引用:
原帖由 oasis_oasis 於 2022-5-25 16:07 發表

而家話北部係另一個中心?點睇?

引用電影對白「我呢期真係賺夠了,想比佢他人賺下」「瑞士山區肺?」

引用:

加8:其它.請分析埋2-8

引用:
原帖由 kklkenny 於 2022-5-25 16:35 發表

為何沙田村屋係特殊例子?請指教。
其實大部門村屋或獨立屋都好特殊.
如沙田村屋如果識尋寶會有好野, 但跟進事項太多, 未必適合一般打工仔.

引用:
原帖由 chkwong 於 2022-5-25 16:44 發表

而家話北部係另一個中心?點睇?
一來概念 VS 現實, 有人鍾意食前景個價, 低水買入, 發展好就放.
有人相反高追後又無LALA移民, 輸錢都要走.
當概念落實果下成空, 就係風險. 當概念已反應溢價, 風險就更高.
當前景能快過預期好過預期就過左大市, 相反就輸大事.

就係咁LAW.

引用:
原帖由 kwma 於 2022-5-25 17:04 發表

加8:其它.請分析埋2-8
大哥, 有時間一定分享.
我係打工仔渣... 不過細細個跟住老豆老母, 同佢地D富貴朋友出入睇樓團, 出入錶行, 珠寶行, 叫做由細聽到大.

一D都唔科學架...
所以我好怕LEO, NEO 果D計到盡一盡果D, 唔識同佢地傾...

引用:

背沙灣..

其實能夠靠自己能力置業, 有一個穩定的定已經好好.
唔需要再分Zone 1-4

引用:
原帖由 OnlyHuman 於 2022-5-25 17:23 發表

背沙灣..
SORRY圈得唔係幾好, 係包架... 我心目中要過左背沙灣先唔包...

主題標籤 #投資
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]