• 瀏覽: 1,423
  • 回覆: 15
九十年代以前一般樓按都係首期三成供二十年。。。。。。

但係唔知幾時變到宜家首期一成供三十年。。。。。。

有冇高人可以解釋點解會有咁既變化。。。。。。 

同埋會有乜野影響。。。。。🥲

引用:
原帖由 吹水皇 於 2022-5-14 13:11 發表

人工追唔上樓價,銀行都要做生意㗎,咪要變招囉!
而且而家有信貸紀錄,債仔有幾多能力一目了然。只要佢供得起,又能夠供到尾,根本冇問題!

你可以買舊樓村屋,新樓是豪宅俾有錢人買的,一般人想買唯有1成首期供30年囉

發展商可以起豪宅賣貴D,怎會起廉價房屋呢?

岩岩放出來?

引用:

肛需

引用:
原帖由 wilson_ 於 2022-5-14 13:23 發表

人工追唔上樓價,銀行都要做生意㗎,咪要變招囉!
而且而家有信貸紀錄,債仔有幾多能力一目了然。只要佢供得起,又能夠供到尾,根本冇問題!
高人

引用:
原帖由 吳_彥_祖_2019 於 2022-5-14 13:38 發表
岩岩放出來?
係喎查返1997當年已有九成甚至九成半按揭。。。。。。。。

但供款期三十年就好似無咁長喎。。。 。🥲

曾經有銀行推過三十年以上(忘記35定40)或可以借到85歲,但二個plan 都好快俾金管局叫停

日本仔供一百年咼,你知唔知?以後香港也如此

小朋友,九十年代 以前全部都係借9成架,後尾政府 收緊左先變左7成

引用:
原帖由 熊猩加刑 於 2022-5-14 14:04 發表
曾經有銀行推過三十年以上(忘記35定40)或可以借到85歲,但二個plan 都好快俾金管局叫停
我借過,39年,最長40年或供到70歲,當年我31歲,所以只可以借39年

引用:
原帖由 raywing86 於 2022-5-14 14:55 發表
日本仔供一百年咼,你知唔知?以後香港也如此
早排廣州有銀行推出過,80年兩代人還款,總改左個好好聽既名[接力貸],可惜推出左1日就比政府叫停左

果時銀行無咁多錢,銀行唔做樓按既錢分分鐘仲好賺。
而家銀行錢太多,無出路,直程要出埋回贈求你借,H+1.3 或者 P-2.5 銀行都lur飯應

引用:

90年代利息高,借100萬要還180萬,應該唔係咁多人按盡廿年。
現在利息低,前幾年租金回報率高過按息1厘以上,即係你借得越多 就賺得越多,樓價就自然被推高。政府稱為咗幫人置業 就推林奠plan同波叔plan應對高樓價,9按就此番生。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]