• 瀏覽: 2,122
  • 回覆: 16
而家先去買細價樓,會否唔理智?

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-5-14 08:49 發表
未必5年都有投資價值🤫
記得特別揀d 有專用住戶證果d
用8達通點去溝女呀

引用:
原帖由 man30 於 2022-5-14 08:58 發表

未必5年都有投資價值🤫
記得特別揀d 有專用住戶證果d
用8達通點去溝女呀
下????

腥港人口超載,
樓價必定gogogo.....

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-5-14 08:59 發表

下????
要溝女,先車後樓。
要擺脫做窮人,先樓後車。

引用:
原帖由 devil6 於 2022-5-14 09:09 發表

要溝女,先車後樓。
要擺脫做窮人,先樓後車。
真???

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-5-14 08:59 發表

下????
你要識女
自然要增加成功率啦
例如去speed dating時
遇上個條頸掛8両金鏈既對手
點都要輸人不輸陣😏

點會唔理智
1200萬以下都算係細價樓,大部份香港人都買得起

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-5-14 08:49 發表
供得到幾時買自住都可以,投資樓就要睇回報啦,而家唔係好時機。

我嘅經驗:
我自從94年結婚買自住就做業主,04年加按一開三,09年加持深圳投資樓,而家冇人頭唔可以再買啦。13年買外國投資樓,真正有land的freehold一楝4層樓,每層2500呎,樓下做舖,2樓office, 3, 4樓民居,那時約100萬美元買,租金收入5,6厘左右,而家物業升值到160萬美元左右。投資樓一定唔賣,因入市平和有高回報正現金流。

去年賣細自住單位1080萬,換大移民跳樓貨單位1250萬,當時估價1400萬,而家升到1460萬,人頭不變唔使俾附加印花稅。如果冇移民客,不容易俾我壓價,其實業主冇話我知移民,但睇樓時佢細路平日冇返學我估到,後來收樓後教育局寄warning信話前業主小朋友過期冇註冊學位被取消。如果又有移民超平豪宅,我可能又換自住改善生活質素。

香港投資樓就唔買啦,又冇人頭,而家撈底買股匯仲好。

買得大輸得大

有首期又供到,上車先啦,時勢冇人估到,有簷遮頭最緊要,一路供冇人趕你走

由細搬大, 量力而為, 所以細價樓是上車首選。

引用:
原帖由 住近維園真爽 於 2022-5-14 10:49 發表
點會唔理智
1200萬以下都算係細價樓,大部份香港人都買得起
你大把錢點同

引用:
原帖由 ywannal 於 2022-5-14 12:59 發表
有首期又供到,上車先啦,時勢冇人估到,有簷遮頭最緊要,一路供冇人趕你走
不過我頭不初打算買樓再收租

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-5-14 13:26 發表

你大把錢點同
不用同其他人比較丫
睇自己中意,目標,同能力所及就夠了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]