• 瀏覽: 11,004
  • 回覆: 150
  • 追帖: 3
+2
金管3年首接沽盤 港走資56億,但隔夜息按日微降至0.0444厘,完全冇加息壓力

市場估計年尾才有加息壓力,但到時美國加息周期已經完。

見你冇人回,可憐下你

係咩?減息咩? 
我下年CONTRACT一定會減反減左果D利息一半比個客. 即係大家SHARE返杯凍飲.

快入多兩間收租,唔好提傻淡

年尾? 香港樓第三季會發力 升!

依家冇加息都跌,真係關事咩

引用:
原帖由 我係你契爺 於 2022-5-13 10:32 發表
金管3年首接沽盤 港走資56億,但隔夜息按日微降至0.0444厘,完全冇加息壓力

請問
樓按的息是按隔夜息計算嗎?

引用:
原帖由 十里春風 於 2022-5-13 11:02 發表
快入多兩間收租,唔好提傻淡
要睇下價先, 如果真係跌200萬左右, 我會係我屋苑整多間收租.
暫時我新屋距我買入價升左差不多200萬.
另外收租果幾間都係距高位跌左50萬左右.
有排等.

引用:
原帖由 74號A 於 2022-5-13 11:19 發表

要睇下價先, 如果真係跌200萬左右, 我會係我屋苑整多間收租.
有排等.
冇錯啦, 大家同一條channel, 冇樓人事根本唔會留意.
我租出去3-4年就有100萬. 有咩被動收入比佢好?

引用:
原帖由 我係你契爺 於 2022-5-13 10:32 發表

睇吓新聞,六月七月美國肯定各加息0.5,九月至十二月至小合共加0.75,即刻共加至少1.75

金管局三年首接錢‎  拆息年內勢逼2%‎  第三季供樓恐增1厘至封頂息
https://www.hk01.com/article/769571?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

引用:
原帖由 74號A 於 2022-5-13 11:19 發表

有排等.
前排話二間
今日就幾間
下個月咪過百間?

硬好,就算結余0,也不會加息。就算加息,也只是幾千蚊,個個都供得起。就算供唔起,當初應該計好先上車

引用:
原帖由 martinipsir 於 2022-5-13 11:46 發表
硬好,就算結余0,也不會加息。就算加息,也只是幾千蚊,個個都供得起。就算供唔起,當初應該計好先上車
一早話9按係個炸彈,仲比到1000萬借900萬
又話過到壓測好隱陣,可惜好多人都係2個人頭先過到,一失業再加息

政府快啲取消9按 

其實加息有幾咁奇,供樓供30年,總有高息低息時候,亦唔需要睇加息睇得咁重,宜家買樓都仲係唔夠1厘幾息,享受低息既時間好過去追逐幾時加息加幾多,加完總會減,有工開有糧出,只會越供越輕鬆。

引用:
原帖由 追魂曾祖父 於 2022-5-13 12:28 發表
其實加息有幾咁奇,供樓供30年,總有高息低息時候,亦唔需要睇加息睇得咁重,宜家買樓都仲係唔夠1厘幾息,享受低息既時間好過去追逐幾時加息加幾多,加完總會減,有工開有糧出,只會越供越輕鬆。
咁你就完全錯晒啦。呢十年係因為低息QE, 與過去40年不同

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]