• 瀏覽: 8,600
  • 回覆: 85
【明報專訊】疫情再起,通關無望,有人認為香港地產商很快就會被迫賣樓,樓價亦將會大跌。我話少擔心,香港地產商財政穩健,就算10年唔賣樓都冇問題,如果10年後樓價上升三成,地產商就會有更多利潤,所以,擔心地產商被迫賣樓而令到樓價大跌,不如擔心地產商唔賣樓而令到樓價大升。政府亦早已了解到這個問題,否則就不用推出新樓空置稅,可惜受到社運與疫情影響,新樓空置稅功敗垂成,現在政府除了以海量供應,根本很難將樓價壓下去。

淡淡又要等到幾時?

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2022-1-13 01:22 PM 發表
【明報專訊】疫情再起,通關無望,有人認為香港地產商很快就會被迫賣樓,樓價亦將會大跌。我話少擔心,香港地產商財政穩健,就算10年唔賣樓都冇問題,如果10年後樓價上升三成,地產商就會有更多利潤,所以,擔心地產商被迫賣樓而令到樓價大跌,不如擔心地產商唔賣樓而令到樓價大升。政府亦早已了解到這個問題,否則就不用推出新樓空置稅,可惜受到社運與疫情影響,新樓空置稅功敗垂成,現在政府除了以海量供應,根本很難將樓價 ...
燈神噤講,就真係大濟…………

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2022-1-13 01:22 PM 發表
【明報專訊】疫情再起,通關無望,有人認為香港地產商很快就會被迫賣樓,樓價亦將會大跌。我話少擔心,香港地產商財政穩健,就算10年唔賣樓都冇問題,如果10年後樓價上升三成,地產商就會有更多利潤,所以,擔心地產商被迫賣樓而令到樓價大跌,不如擔心地產商唔賣樓而令到樓價大升。政府亦早已了解到這個問題,否則就不用推出新樓空置稅,可惜受到社運與疫情影響,新樓空置稅功敗垂成,現在政府除了以海量供應,根本很難將樓價 ...
建議發展商賣現樓

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30365897&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

慢慢賣,咪無成交?

下面幾層晤駛食?

香港D地產商跟本有米到就算10年唔賣樓0收入都仲有幾百億盈餘係銀行戶口

引用:
原帖由 suki813 於 2022-1-13 01:38 PM 發表
香港D地產商跟本有米到就算10年唔賣樓0收入都仲有幾百億盈餘係銀行戶口
所以發展商prince central 唔夠票即刻腰斬,唔急賣

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29776219&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

引用:
港商財政紀律極好,holding power強,無可能在銀紙大貶值時賤賣

引用:
政府海量供應也冇用,不是立刻變出來。而且淡淡根本不會去山卡拉住。只是利用這個藉口來恐嚇業主賤賣,自己漁人得利

引用:
原帖由 虎榮 於 2022-1-13 01:23 PM 發表

燈神噤講,就真係大濟…………
作為好友,見到燈神睇好,個心都離一離,暗叫大鑊

AA咪屎都冇得吃

原來佢真係傻㗎,地產商要向股東交代年年要有穩定嘅派息, 錢從何來? 起樓唔使找數? 樓價降低兩成仍然賺大錢點解唔賣?
私人持有物業可以三十年都唔賣,唔好將呢個邏輯放係一間上市公司身上!

十年後樓價會降到合理水平
淡淡可先住公屋留待機會購買

10年唔賣樓都得?地產商係咪炒晒D員工?定係員工10年唔出糧?或者地產商有足夠資金10年唔搵錢又比到呢10年人工出嚟?正一on9,咁都信

供應少是事實, 短期內都難以解決, 發展商亦深明此道, 惜售的重要性。

引用:
放心!下一屆特首會整個空置稅出嚟!你哋啲地產商咪擺!擺!!擺囉!!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]