• 瀏覽: 13,641
  • 回覆: 79
  • 追帖: 1
+7
公司有個同事。佢自從幾年前入職時選擇左100%港股後就一直無理到。直到近幾個月先轉去保守基金。依家mpf聽佢日日係到申,講蝕到少過本金。依家佢話一路keep住保守基金算。唔轉股票基金啦。但咁樣又好難贏返來。

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 10:54 AM 發表
公司有個同事。佢自從幾年前入職時選擇左100%港股後就一直無理到。直到近幾個月先轉去保守基金。依家mpf聽佢日日係到申,講蝕到少過本金。依家佢話一路keep住保守基金算。唔轉股票基金啦。但咁樣又好難贏返來。
他也是it人!…好蠢

引用:
原帖由 煙蛙法掌門人 於 2022-1-13 10:55 發表

他也是it人!…好蠢
新同事。人工已經低,供款都少。實際幾多我又唔知 淨係聽佢有時係到講。蝕好多

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 10:57 AM 發表

新同事。人工已經低,供款都少。實際幾多我又唔知 淨係聽佢有時係到講。蝕好多
早幾年25000至31000...梗蝕

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 10:57 AM 發表

我自從贏了$8000條日本Q10注!輸到昨晚!真係好邪!賭$

投資係講一個人知識, 如果一個係無有關知識 保守基金未嘗唔係一件好事

引用:
原帖由 煙蛙法掌門人 於 2022-1-13 10:59 發表

我自從贏了$8000條日本Q10注!輸到昨晚!真係好邪!賭$
星期日我地一人出一場連贏心水。之後買過關。齊齊賺錢

引用:

計吓條數!9月季到昨晚,倒輸3000...包足球,牛熊!

引用:
原帖由 球場上的霸主 於 2022-1-13 11:00 發表
投資係講一個人知識, 如果一個係無有關知識 保守基金未嘗唔係一件好事
我就一路選擇100%全球股票。冇理過。10年都有50%以上純利。

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 11:00 AM 發表

我唔敢,第一第二和第四選,我都選錯

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 11:00 AM 發表

本來選丁冠豪!改咗!仆街!好能黑

引用:

你個賭$個案!我不止聽1次,就係中過關,之後倒輸到仆街,地盤見唔少,飲食業也是

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 10:54 AM 發表
個市,仲有冇得去?你有咩個人睇法?

引用:
原帖由 煙蛙法掌門人 於 2022-1-13 11:07 發表

你個賭$個案!我不止聽1次,就係中過關,之後倒輸到仆街,地盤見唔少,飲食業也是
贏左錢會亂咁揮發,會大賭或豪飲豪食。之後輸左,心理上會好難頂。會搵盡錢去搏一搏。

引用:
原帖由 thirdac 於 2022-1-13 11:09 AM 發表

贏左錢會亂咁揮發,會大賭或豪飲豪食。之後輸左,心理上會好難頂。會搵盡錢去搏一搏。
係,明明贏翻嚟,以為自己輸咗幾十萬!咩心態,人性好能怪

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]