• 瀏覽: 5,842
  • 回覆: 76
  • 追帖: 1
業主好開心,又有一批潛在租客,100個移民10年內83個都回流,2年內有50個回流。

除了最近出現的移民潮,其實上世紀90年代也因九七問題而一度有大量港人移民到外國去,不過最後因搵食不容易等原因,出現了回流潮,而香港政府則曾統計,發覺在上世紀九十年代移民外國後又回流香港的,其中53.7%為在外國只居住了2年至5年,而在外國居住了5至7年才回流香港的,則佔20.5%,至於在外國居住了7至10年才回流香港,佔13.2%,若是在外國住了10年以上才回流香港,僅佔12.6%。

上述數字反映,大部份回流香港的,應是在外國居住了短時間便覺得不適應,覺得還是趁早回流香港的好,最近便有新聞報道指出,有一些最近移居英國人士,已開始回流香港,而他們的子女可能要在香港做插班生。

筆者覺得,移民在經濟和生活層面屬大件事,一定要在事前想清楚,而英國容許香港人以BNO身分移民當地,也要在當地居住5年後才給予正式申請,或許他們亦預期不少港人會在英國居住不足5年便會回流?

https://m.mingpao.com/fin/instantp/20210903/1630661238445/【陸振球專欄】大部份回流港人在外國居住不足5年

唔講回流,剩係疫情過後,百業興旺…疫情前過市係點?疫情過後部份地區一定爆升,有幾個區依家都仲好低水

支持

繼續有人繼續幻樓市同租金會無限升,自己幻想就好,唔好害人。
而家事實係國家政策,外圍市況,加息,變種病毒,供應大增,都未反映係樓市上,樓市比起股市係跌慢幾個月,未來樓價跌幅保守計大概30-50%

引用:
原帖由 jasonjasonjasoo 於 2021-12-5 03:50 PM 發表
業主好開心,又有一批潛在租客,100個移民10年內83個都回流,2年內有50個回流。

除了最近出現的移民潮,其實上世紀90年代也因九七問題而一度有大量港人移民到外國去,不過最後因搵食不容易等原因,出現了回流潮,而香港政府則曾統計,發覺在上世紀九十年代移民外國後又回流香港的,其中53.7%為在外國只居住了2年至5年,而在外國居住了5至7年才回流香港的,則佔20.5%,至於在外國居住了7至10年才 ...
我同事,上星期先剛剛飛左去英國,仔女去左果邊讀書,剛剛讀小學,

佢講讀因為可以全英文,又免費,減人工都除笨有精,最少要等16年,先會回流

不要太on9, 以前香港冇嘅而家有,同90年代比好on9

引用:
原帖由 ilovehuskymuch 於 2021-12-5 04:22 PM 發表
不要太on9, 以前香港冇嘅而家有,同90年代比好on9
係,以前無國安法,更加無國民教育,好多家庭移民,都話為仔女免受洗腦教育,辛苦D,都要走

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-12-5 04:17 PM 發表

我同事,上星期先剛剛飛左去英國,仔女去左果邊讀書,剛剛讀小學,

佢講讀因為可以全英文,又免費,減人工都除笨有精,最少要等16年,先會回流
😂😂😂👍👍👍真係好叻呀,倫敦周街都有瞓街嘅乞兒,英文好過任何香港人添,你咁祟拜講英文嘅,快啲去呀,乞兒都講純正英文,好高尚嘅

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-12-5 04:24 PM 發表

係,以前無國安法,更加無國民教育,好多家庭移民,都話為仔女免受洗腦教育,辛苦D,都要走
👏👏👏歡送佢脫苦海,香港極權統治千祈唔好返來!

引用:
原帖由 萬家進擊的弟弟 於 2021-12-5 04:28 PM 發表

😂😂😂👍👍👍真係好叻呀,倫敦周街都有瞓街嘅乞兒,英文好過任何香港人添,你咁祟拜講英文嘅,快啲去呀,乞兒都講純正英文,好高尚嘅
咪係囉! 講到咁好留响香港托呀?

日日上地產版仲想買樓,思想分裂

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-12-5 04:17 PM 發表

希望佢哋唔好中英國肺炎死

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-12-5 04:24 PM 發表

你唔走?

引用:

偷渡客冒喺貨櫃車焗死或者英倫海峽浸死都要移民去英國,港人名正言順 何樂而不為

引用:
原帖由 萬家進擊的弟弟 於 2021-12-5 04:28 PM 發表

英國的確係個好地方,屋又平,教育又好,競爭又冇香港咁大。
我都有個朋友成家人準備過去

要密切注意回流數字。

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右