• 瀏覽: 4,117
  • 回覆: 57
+6
星期五公布的 CCL,多個屋苑上升近 10%,信不信由你。

信。

👍

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-12-4 06:49 AM 發表

其實依家成交稀疏,一兩個單位成交已經可以影響成個屋苑尺價,所以波幅會好大

大成交的屋苑如何?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-12-4 06:49 AM 發表

信。

指數冇考慮樓層座向。
汪敦敬講過一個理論,話市場爆升前,優質盤封盤或吊高黎賣搞到冇成交,成交的都是低層、頂層冇𨋢、4座4樓4室的劣質單位,反而會令指數顯著回落。然後當市場冇晒廉價劣貨,就會高追優質貨,指數反彈。
整個過程其實樓價冇升冇跌,只係優劣貨不同的出場時間令指數上上落落。

引用:

其實唔難.....

樓市好彩嘅就平穩發展,唔好彩就會大跌,現時想買樓致富嘅機會仲低過中六合彩

成交只會越來越少
樓宇30年太舊, 有$$青年人不想租

好似我咁, 成幢樓突然比屋宇署告水渠. 成層樓每一戶俾 $5,000-

引用:
原帖由 83010278301027 於 2021-12-4 09:22 AM 發表
指數冇考慮樓層座向。
汪敦敬講過一個理論,話市場爆升前,優質盤封盤或吊高黎賣搞到冇成交,成交的都是低層、頂層冇𨋢、4座4樓4室的劣質單位,反而會令指數顯著回落。然後當市場冇晒廉價劣貨,就會高追優質貨,指數反彈。
整個過程其實樓價冇升冇跌,只係優劣貨不同的出場時間令指數上上落落。
同意,所以睇長線少少。如果指數長期高咗10%企穩,咁亦反映整體係升咗

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-12-4 07:11 AM 發表

其實依家成交稀疏,一兩個單位成交已經可以影響成個屋苑尺價,所以波幅會好大
唔係。首先要明白香港人係冇腦,

1。淨係識睇報紙老亂吹

2。點解唔去了解下個指數點計出來先?

1。中原原指數係滯後指數,唔係前瞻指數。
2。係政府登記左嘅交易都唔可靠?

呢個邊個負責編製? 去了解下啦。

淡淡話升係假數....

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-12-4 07:59 AM 發表
大成交的屋苑如何?

跌咁多

股價抽升但成交減少,咁係最不利後市,不過,講你都唔會明

引用:

CCL係計整體,單獨剩睇某幾個屋苑係冇意思

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]