• 瀏覽: 13,181
  • 回覆: 285
+26
工信部部長苗圩
全球制造業已基本形成四級梯隊發展格局:
https://cloud.tencent.com/developer/article/1108689
但中國只屬第三梯隊
第一梯隊是以美國為主導的全球科技創新中心;
第二梯隊是高端制造領域,包括歐盟、日本;
第三梯隊是中低端制造領域,主要是一些新興國家,包括中國;
第四梯隊主要是資源輸出國,包括OPEC(石油輸出國組織)、非洲、拉美等國。

第一名:美國
第二名:英國
第三名:日本
第四名:法國
第五名:德國
第六名:芬蘭
第七名:以色列
第八名:瑞典
第九名:意大利
第十名:加拿大
第十一名:荷蘭
第十二名:丹麥
第十三名:瑞士
第十四名:澳大利亞
第十五名:挪威
第十六名:比利時
第十七名:俄羅斯
第十八名:新加坡
第十九名:韓國
第二十名:中國台灣

温馨提示:
以上是內媒排名, 吾關洋鬼子事

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-12-3 12:28 PM 發表
工信部部長苗圩
全球制造業已基本形成四級梯隊發展格局:
https://cloud.tencent.com/developer/article/1108689
但中國只屬第三梯隊
第一梯隊是以美國為主導的全球科技創新中心;
第二梯隊是高端制造領域,包括歐盟、日本;
第三梯隊是中低端制造領域,主要是一些新興國家,包括中國;
第四梯隊主要是資源輸出國,包括OPEC(石油輸出國組織)、非洲 ...
認真, 中國係智能家居領域係好勁, 你可以fact check塗鴉, broadlink,  小米, 好多外國用家都係用中國品牌, 唔係想像中咁落後

其他地方就唔講, 臺灣省落撚後過香港都排20, 又係曱甴們自娛自樂。

引用:
原帖由 香港回收的神 於 2021-12-3 12:41 PM 發表

認真, 中國係智能家居領域係好勁, 你可以fact check塗鴉, broadlink,  小米, 好多外國用家都係用中國品牌, 唔係想像中咁落後
低科技

引用:
原帖由 lttsang888 於 2021-12-3 01:01 PM 發表
其他地方就唔講, 臺灣省落撚後過香港都排20, 又係曱甴們自娛自樂。
臺灣省落撚後過香港?

香港有大立光, 台積電這類高科技產業嗎?

仲有, 上述排名係來自內媒及國內官員

引用:
原帖由 香港回收的神 於 2021-12-3 12:41 PM 發表

果D叫應用.佢講既係生產.

模彷多,自己發明少

引用:
原帖由 sandy1211 於 2021-12-3 01:25 PM 發表

臺灣省落撚後過香港?

香港有大立光, 台積電這類高科技產業嗎?

仲有, 上述排名係來自內媒及國內官員
歷史焗住佢做半導體唔代表其他嘢都高科技。

又係用一種人均去計。

以色列的一無人機,武器產晨,科技高得過中國?DJI只算係現具?萬噸巡洋在那裡?

瑞典都係咁華為咪老三?volvo 都係比中資買咗n 年啦!SAAB戰機更加係強國裡面不值一晒。

其它如義大利更不用提。

一味靠抄唔會自主研發梗係廢啦 而家人地唔比你抄

賊割

你呃人,用QR code 買嘢咁勁嘅科技只有中國有,點會唔係全球排第一

科技既野 唔洗自己發明

將人地D野 100% COPY 過黎  就得啦

講有啱, 不過, 好大喜功嘅習大大, 會唔會認衰呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]