• 瀏覽: 3,152
  • 回覆: 36
華懋東京街項目採組裝合成法興建 明年第三季推出

華懋集團執行董事兼行政總裁蔡宏興今(2日)表示,此東京街項目將採用組裝合成法(MiC)興建,為本港第一個由私人發展商採用此環保技術興建的樓盤。

蔡宏興指,採用MiC下,預製組件於工廠內完成,隨後搬至地盤進行安裝,此做法將減少施工時間、減少建築廢料外,噪音問題亦可大為改善。東京街重建項目樓高31層,將為目前最高的MIC項目。

金門建築執行董事曾慶祥表示,採用MiC方法最高可興建40層,同時可減少70%建築人手,建築廢料及噪音也將減少68%及78%,並可提高效率。而預製組件在工廠內已完成檢測,包括防水要求等。

就MiC能否減低建築成本,蔡宏興指,目前本港相關配套並未完善,「暫時冇咩慳到」,但若然未來MIC在港轉趨成熟及普遍,建築成本將會降低。他又指,是次項目將確立組裝合成法在港的可行性。

https://www.hk01.com/地產樓市/707566/華懋東京街項目採組裝合成法興建-明年第三季推出

金門建築 👍

最緊要起得夠怏

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-3 11:06 AM 發表
金門建築 👍
全城滙算吾算省靚招牌?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-12-3 12:24 PM 發表

全城滙算吾算省靚招牌?
有無好似海之戀爆屎渠?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-12-3 01:06 PM 發表

有無好似海之戀爆屎渠?
呢單真係污點

不過都算有情有義
好似幫佢買番?

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-12-3 01:07 PM 發表

呢單真係污點

不過都算有情有義
好似幫佢買番?
唔清楚
海之戀第二期已經換咗判頭,好似無再爆
判頭質素都重要

9個月起好 犀利

人手減少70%
將來配套完善既話 預制組件平左 建築成本下降 大大慳到錢

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-12-3 13:48 發表

三萬蚊一呎差唔多
砌積木咁疊上去 唔洗3萬蚊呎 四五千搞掂啦

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-12-3 01:48 PM 發表

三萬蚊一呎差唔多
嚇死淡淡咩
不過22k走唔甩

會組裝都算新聞?

引用:
原帖由 pinkyn 於 2021-12-3 14:15 發表
會組裝都算新聞?
組裝合成建築法 俗稱叫砌積木建築法 新興既建築法 通常起40層 年幾就可以起貨

提示:支持鍵盤翻頁左 右