• 瀏覽: 5,988
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
請教各C hing.
家人想入市,市區大型屋苑
中層樓景,有段距離,尚有私隱,約二萬蚊/呎
高層非頂層,4x樓,開揚加四分一海景,較靜,面積少廿呎,但除返約二萬二/呎。

請問點揀?
本人認為高低層樓價15%, 合理嗎?
謝謝

我一般會去銀行網站估價上下樓層幾次就知每層差幾多!例如一層差4/5萬,跟住用平均呎價計翻少左的面積,就知邊層抵D。(或者用同一銀行估價的百分比差,都得)

引用:
原帖由 lhcdims 於 2021-11-30 11:52 PM 發表
我一般會去銀行網站估價上下樓層幾次就知每層差幾多!例如一層差4/5萬,跟住用平均呎價計翻少左的面積,就知邊層抵D。(或者用同一銀行估價的百分比差,都得)
都好,謝謝Ching

但有些海景又好唔同喔

我六月買入一個屋苑低層 呎價近萬九
睇返同期3-40樓成交 呎價普遍2萬6-2萬8
差距真係可以好大

在大陸買樓, 剛剛相反。

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-11-30 11:24 PM 發表
請教各C hing.
高層非頂層,4x樓,開揚加四分一海景,較靜,面積少廿呎,但除返約二萬二/呎。

請問點揀?
謝謝
自住-高層
投資-中層

景觀係考慮因素,座向都係

你個Case 比在我會揀中層

全部自己意見,不喜請skip

多謝各Ching意見
謝謝

正路高一層多4萬

一層3-4萬
裝修、景觀另計

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-11-30 11:24 PM 發表
請教各C hing.

請問點揀?
謝謝
你認為合理就得

除非層數,座向同風景卻不都會影響價錢,自己覺得值未可以,我年中入市同座30樓開揚780,低層池景772,我都揀左772

引用:
原帖由 樓上吉仔 於 2021-12-1 07:46 PM 發表
除非層數,座向同風景卻不都會影響價錢,自己覺得值未可以,我年中入市同座30樓開揚780,低層池景772,我都揀左772
我都會咁揀772個單位
以前住開幾個單位都高層 望著海既 夏天又曬冬天又吹北風
望著山既 山上車道又嘈又多蚊
望著樓既最無癮
綜上所述 宜家最鐘意低層泳池景或園景

引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-12-1 08:17 PM 發表

我都會咁揀772個單位
望著樓既最無癮
望海日頭就好,夜晚一片漆黑,如果向北就真係冬凍夏熱,至於遠山景如果想得閒坐出去露台,高層就其實唔係咁適合,因為中年開始怕高,所以揀咗池景,打開門無論入面同坐出去都舒服又可以望下泳池d人

引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-12-1 08:17 PM 發表

我都會咁揀772個單位
望著樓既最無癮
半低層泳池景最佳。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]