• 瀏覽: 9,005
  • 回覆: 89
  • 追帖: 5
2019年連租約一齊買,首期已付50%,按揭借50%, 依家已過罰息期,想還多20%比銀行,餘下既20幾%我應該縮短供樓年份好的,定縮細供款金額好?

有咁長拖咁長,有錢可提早還,自己話事

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-11-29 12:23 AM 發表
有咁長拖咁長,有錢可提早還,自己話事
我2年前買個時就預咗2年後還多20%
已問銀行,還20%時可以選擇短供款年期,亦可選擇縮細供款金額!

選邊個好?

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-11-29 12:26 AM 發表

已問銀行,還20%時可以選擇短供款年期,亦可選擇縮細供款金額!

選邊個好?
鍾意咪2個都減,其實呢啲咁個人既問題叫人點答你,有人答左你又推完再問,何必浪費大家時間,反正冇人知你實際情況係點,亦唔見得好有討論價值

縮細金額 或將個20%買一些穩定既收息產品

自己攪轉按中。也是19年買,放租,50%按揭。

我無加大還款。重新借原本我50%。還款期由20年改17年。想加大自己現金流,想買傳統公用股收息。

但都係用低息多借30萬現金。吾用留在銀行又吾會被收息。

引用:
原帖由 寒冬硬硬的結他 於 2021-11-29 01:41 AM 發表
自己攪轉按中。也是19年買,放租,50%按揭。

我無加大還款。重新借原本我50%。還款期由20年改17年。想加大自己現金流,想買傳統公用股收息。

但都係用低息多借30萬現金。吾用留在銀行又吾會被收息。
依家利息低,放銀行冇息收。
股票我有買,但我對股票唔熟,所以只買咗幾十萬銀行股收息用。
我原本20年還款期,我心目中想縮細供款金額,即係每月供少少,但都想問下人哋意見。

引用:
原帖由 angux123123 於 2021-11-29 01:33 AM 發表
縮細金額 或將個20%買一些穩定既收息產品
多謝意見,我心目中都係想縮細供款金額。

我原本已有幾十萬銀行股收息,股票我唔識,所以只敢買銀行股!

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-11-29 09:30 AM 發表

多謝意見,我心目中都係想縮細供款金額。

我原本已有幾十萬銀行股收息,股票我唔識,所以只敢買銀行股!
我都有同樣的問題,之前按揭借多了,現在又不知道怎樣用這筆$,可能明年過了罰息期,還給銀行去縮細供款

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-11-29 12:26 AM 發表

選邊個好?
我選擇縮細供款

引用:
原帖由 隔夜巧鞋抽 於 2021-11-29 12:02 PM 發表

我都有同樣的問題,之前按揭借多了,現在又不知道怎樣用這筆$,可能明年過了罰息期,還給銀行去縮細供款
過左罰息期, 應該係轉按賺回佣, 可以既話再借大 d, 唔識投資既就分階段放入幾隻最穩陣派息既股票, 例如中電, 咁先係最好既理財方式, 中電賺 4% 股息, 按揭先俾 1.x%, 淨賺 2.x%

1.4厘都提早還$

引用:
原帖由 隔夜巧鞋抽 於 2021-11-29 12:02 PM 發表

我2年前原本想借30%
但佢有回增,又有高息戶口比我。
所以才借50%

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2021-11-29 12:45 PM 發表

我選擇縮細供款
👍👍👍我都有甘既諗法,縮細咗,到時加息再一次過清還。

引用:
原帖由 Sui 於 2021-11-29 12:56 PM 發表

過左罰息期, 應該係轉按賺回佣, 可以既話再借大 d, 唔識投資既就分階段放入幾隻最穩陣派息既股票, 例如中電, 咁先係最好既理財方式, 中電賺 4% 股息, 按揭先俾 1.x%, 淨賺 2.x%
唔喇,我已買咗幾十萬銀行股,呢的長田揸收息。
借錢買股票我唔會做。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]