• 瀏覽: 23,642
  • 回覆: 108
  • 追帖: 3
Omicron|牛津大學:對現有疫苗預防效力審慎樂觀
https://www.hk01.com/article/705 ... utm_medium=referral

英國廣播公司(BBC)11月27日引述英國政府「緊急情況科學諮詢小組」(SAGE)成員、微生物學家森普(Calum Semple)表示,接種疫苗的免疫力仍然可能保護民眾免受嚴重疾病侵害。感染Omicron的患者可能會鼻塞、頭痛或重感冒,但疫苗大大降低患者住院、被送入深切治療部,或是不幸死亡的機會,而且在未來仍將如此。

森普直言,「這不是一場災難。有些新聞頭條引述我的一些同事稱新病毒『非常可怕』,我認為此舉過於誇大實際情況」。

牛津大學疫苗研究小組總監波拉德(Andrew Pollard)亦對現有疫苗預防新變種Omicron引發重症的效力表示「審慎樂觀」。💪💪💪💪💪

精選汽車
引用:
原帖由 低能的你 於 2021-11-28 06:28 PM 發表
車,又同股屎有咩關係?
積分114391 註冊時間2019-6-30

2年時間講到咁多野???

可能有利疫股🤩

英國用呀斯利康, 唔驚就奇了.

當大家嚴正對待呢個疫症時, 我覺得未必好似我哋想像咁嚴重。

接近2年前, 係大家輕視呢個疫症, 所以就出事了。

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-11-28 06:33 PM 發表

積分114391 註冊時間2019-6-30

2年時間講到咁多野???
日上夜上真係得

垃圾港股算撚吧啦,乜撚嘢你好消息都係跌,廢過狗閪

引用:
原帖由 特朗狗 於 2021-11-28 07:00 PM 發表

日上夜上真係得
係打手定係極無聊

爆升

引用:
原帖由 citizen2 於 2021-11-28 05:34 PM 發表
Omicron|牛津大學:對現有疫苗預防效力審慎樂觀
https://www.hk01.com/article/705840?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

英國廣播公司(BBC)11月27日引述英國政府「緊急情況科學諮詢小組」(SAGE)成員、微生物學家森普(Calum Semple)表示,接種疫苗的免疫力仍然可能保護民眾免受嚴重疾病侵 ...
一地牛證,你冇嘢呀?

恒指IG 23636

聽日跌1000

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]