• 瀏覽: 11,714
  • 回覆: 114
  • 追帖: 1
海逸豪園
有人建議安裝太陽能板:
成本:承辦商負責(分賬效益)

住戶效益:每年共100萬(第1至15座),每座200戶,共3000戶,實際效益是每戶每年$333 或每月$27 (極之低).

風險:多種風險, 例如打風吹跌太陽能板傷人, 要面臨大額索償, 等等.....

結論:為何要決定一個高風險又十分低效益的投資??

每天9毫子, 掉了也不會拾回

起碼為環保出分力

引用:
原帖由 原始世k 於 2021-11-28 07:06 PM 發表
起碼為環保出分力
但 高風險要自負, 完全不成正比, 以免後悔莫及.
像分類垃圾就支持.

每戶要出幾多錢?

引用:
原帖由 manhoman 於 2021-11-28 07:57 PM 發表
每戶要出幾多錢?
承辦商負責費用, 但可分賬利益.
若果提供的數字正確, 每戶每日的收益是9毫子( 可當沒有).
但打風從天台吹跌太陽能板傷人, 屋苑便要面臨大額索償, 海逸對正海邊, 打風很大風, 山竹時隔離海逸寫字樓的窗全被吹破, 成為奇景, 最近政府的宣傳片也有其景.
這樣的風險和收益, 不敢相信, 最大得益應該是承辦商和中電.

有幾高風險?全球每年有幾多單太陽板撞死人?如果無數字其實只係吹水

畀我係業主就反對
on撚鳩
業主洗鬼要呢啲錢
大把錢
香港 環保 最白痴

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2021-11-28 10:52 PM 發表
有幾高風險?全球每年有幾多單太陽板撞死人?如果無數字其實只係吹水
商廈爆玻璃文件滿天飛 (takungpao.com.hk)

引用:
原帖由 witcher 於 2021-11-28 10:54 PM 發表
畀我係業主就反對
on撚鳩
業主洗鬼要呢啲錢
大把錢
香港 講環保 最白痴
$0.9 per day

香港人最奸九
點會 做蝕本生意
肯定個承建商自己賺到盡
不過我都想最後 業主戇鳩鳩贊成
睇人仆街最開心

引用:
原帖由 Whistleblower 於 2021-11-28 10:57 PM 發表

商廈爆玻璃文件滿天飛 (takungpao.com.hk)
玻璃窗=太陽能板?食風程度一樣?

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2021-11-28 11:06 PM 發表

玻璃窗=太陽能板?食風程度一樣?
你是業委會的人嗎?請問每戶每日9毫子的收益是否正確?

要出$一定唔滯,又冇實際得益,環保最無聊

主題標籤 #投資
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]