• 瀏覽: 3,922
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
康城的大單位真係唔好買,
因為資源完全錯配。

康城由初期一直主推大單位俾普通打工仔家庭客,
但區內除左兩個私立幼稚園及私立中小學之外,
係一間 中學 及 小學 都無,
連興趣班 及補習社 都只有一間玩樂為主的 Monster Lab。

香港大部分打公仔都係公立/直資小學 + 補習班, 所以如果你仔女有機會讀公立/直資中小學, 千萬不要住康城,否則每日都要出返去將軍澳返學/補習。

本身區內有中小學配套,
但唔知點解個地盤一直在曬太陽。
聽講因為將軍澳區學額用唔晒所以唔可以起,現在學童減小即係建築無期,一路都用唔晒學額一路都唔會起。

New hand again 

引用:
原帖由 馬欣請妳嫁俾我 於 2021-11-28 10:44 AM 發表
因為資源完全錯配。

康城由初期一直主推大單位俾家庭客,
連興趣班 及補習社 都只有一間玩好為主的 Monster Lab。

香港大部分打公仔都係公立/直資小學 + 補習班, 所以如果你仔女有機會讀公立/直資中小學, 千萬不要住康城,否則每日都要出返去將軍澳返學。

本身區內有中小學配套,
但 ...
一早就知,你睇康城三四房尺價,足足平一房三四成!

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-11-28 10:48 AM 發表

一早就知,你睇康城三四房尺價,足足平一房三四成!
係, 所以3房以上, 玩完個幼稚園好快就想搬走

引用:
原帖由 馬欣請妳嫁俾我 於 2021-11-28 11:21 AM 發表

係, 所以3房以上, 玩完個幼稚園好快就想搬走
等2+1,連濕貨街市都無,真係想死,一家大細,下下要誇區番學買餸,簡直浪費青春

中小學一定要出返將軍澳區讀,我一對子女都在將軍澳嗰邊讀直資。

引用:
原帖由 馬欣請妳嫁俾我 於 2021-11-28 10:44 AM 發表
因為資源完全錯配。

連興趣班 及補習社 都只有一間玩好為主的 Monster Lab。

香港大部分打公仔都係公立/直資小學 + 補習班, 所以如果你仔女有機會讀公立/直資中小學, 千萬不要住康城,否則每日都要出返去將軍澳返學。

本身區內有中小學配套,
但 ...
康城話自己中產區,咁緊係直資,國際學校

引用:
原帖由 IPUser 於 2021-11-28 12:52 PM 發表

康城話自己中產區,咁緊係直資,國際學校
係直資都無

其實搭一兩個站去返學有乜問題?

咁搬去白石角有冇學校

引用:
原帖由 VTCIVE 於 2021-11-28 10:48 AM 發表
New hand again 
i really want to know who is 馬欣

有細路不如搬番出市區 買細單位 起碼番學放便

引用:
原帖由 香煎Cute表哥 於 2021-11-28 12:58 PM 發表
其實搭一兩個站去返學有乜問題?
你試下星期一至五都要地鐵返學,
星期六星期日又要地鐵出去補習就知幾煩。

引用:
原帖由 馬欣請妳嫁俾我 於 2021-11-28 05:31 PM 發表

你試下星期一至五都要地鐵返學,
星期六星期日又要地鐵出去補習就知幾煩。
2+1,先死,仲等得耐過搭小巴

引用:
因為資源完全錯配。

本身區內有中小學配套,
但 ...
其實搭校車返學係好普遍

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]