• 瀏覽: 6,088
  • 回覆: 90
  • 追帖: 2
+8
引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 03:31 PM 發表

咁都話正確其實你真唔識定假唔識? 真唔識就唔好亂教人,假唔識就唔好9up呃人。

唔填海有2大原因,最主要既係香港有條法例叫保護海港條例,其實所謂海港,只係指維港。

第二原因,係因為中環灣仔繞道,你可能會諗中環灣仔又關事? 係,因為當年政府輸左JR(司法覆核), 法庭判左要填維港,要有3個條件
1. 有迫切性同凌駕性需要
2. 沒有其他可行選擇
3. Min impac ...
師兄你研究得好仔細,佩服

不過印象中跑道規劃咗有條橋駁塊觀塘,政府研究緊點樣唔違法下起得成

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 03:31 PM 發表

咁都話正確其實你真唔識定假唔識? 真唔識就唔好亂教人,假唔識就唔好9up呃人。

唔填海有2大原因,最主要既係香港有條法例叫保護海港條例,其實所謂海港,只係指維港。

第二原因,係因為中環灣仔繞道,你可能會諗中環灣仔又關事? 係,因為當年政府輸左JR(司法覆核), 法庭判左要填維港,要有3個條件
1. 有迫切性同凌駕性需要
2. 沒有其他可行選擇
3. Min impac ...
另外私心一問,你本身有無買啟德?定係plan緊買?

我自已對跑道區好有興趣,因為我家人黎緊會係啟德醫院返工,所以我一直有密切留意

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2021-11-25 03:43 PM 發表

師兄你研究得好仔細,佩服

不過印象中跑道規劃咗有條橋駁塊觀塘,政府研究緊點樣唔違法下起得成
現時諗法係喺防波堤上面打樁,但嗰個位應該只能做到D好小型既樁,但咁小型既樁應該頂唔到個wind loan. 所以嗰條行人自動運輸帶駁去牛頭角觀塘唔好諗到咁樂觀,好有機會胎死腹中。
除左嗰條,你去CEDD網頁可以見到仲有2條小型行人天橋會起,位置喺啟德橋左右。呢2條橋而家設計中,當中九龍幹線隧道鑽挖差唔多完可以騰出空位就應該可以上馬。

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2021-11-25 03:45 PM 發表

另外私心一問,你本身有無買啟德?定係plan緊買?

我自已對跑道區好有興趣,因為我家人黎緊會係啟德醫院返工,所以我一直有密切留意
Plan緊。想睇埋第二盤開咩價再決定去唔去馬。但我擔心啟德醫院旁邊D商業地會改用途,如果改住宅我未必搏。

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 03:56 PM 發表

現時諗法係喺防波堤上面打樁,但嗰個位應該只能做到D好小型既樁,但咁小型既樁應該頂唔到個wind loan. 所以嗰條行人自動運輸帶駁去牛頭角觀塘唔好諗到咁樂觀,好有機會胎死腹中。
除左嗰條,你去CEDD網頁可以見到仲有2條小型行人天橋會起,位置喺啟德橋左右。呢2條橋而家設計中,當中九龍幹線隧道鑽挖差唔多完可以騰出空位就應該可以上馬。
其實施政報告有提到會研究放鬆保護海港條例去滿足交通需要
如果成事,觀塘能駁通郵輪碼頭的話,交通問題就可以解決到

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-11-25 04:20 PM 發表

其實施政報告有提到會研究放鬆保護海港條例去滿足交通需要
如果成事,觀塘能駁通郵輪碼頭的話,交通問題就可以解決到
成到事都10幾年後啦。你填就預左環團實同你打官司。最大可能係先修例,但填海前切係可達性,即係北角海濱和富城市對出東廊下面,如果可以填少少,咁就可以將成條海濱由筲箕灣一路駁通去灣仔。
但為左起條橋能夠填維港老實講我唔樂觀。
誇張D諗,返而由鯉魚門,去茶果嶺再去觀塘海濱牛頭角海濱九龍灣海濱啟德站再屈落去體育園都會公園跑道區旅遊中樞 做條啟德CBD環回線隨時仲容易但就貴。

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 03:56 PM 發表

防波堤打樁應該已ban咗,因為最新proposal條橋係擺入啲,近返依家啟德碼頭個個位,個到無防坡堤,預咗起係海上

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 03:58 PM 發表

Plan緊。想睇埋第二盤開咩價再決定去唔去馬。但我擔心啟德醫院旁邊D商業地會改用途,如果改住宅我未必搏。
我同你嘅諗法相近,但我等到旅遊中樞拍板我應該就會入市,而且只買前排三房,希望有30k內嘅廣告貨

引用:
原帖由 24567000 於 2021-11-25 04:36 PM 發表

我同你嘅諗法相近,但我等到旅遊中樞拍板我應該就會入市,而且只買前排三房,希望有30k內嘅廣告貨
30k祝你好運。一樓廣告價都未必得。

引用:
原帖由 24567000 於 2021-11-25 04:35 PM 發表

防波堤打樁應該已ban咗,因為最新proposal條橋係擺入啲,近返依家啟德碼頭個個位,個到無防坡堤,預咗起係海上
嗰個位google 度跨度約450米,勉強可以做到拱橋,下面D船又過到,技術上都可以既,只係升到咁高觀塘嗰邊唔知點樣接到。始終靠入少少條觀繞已經頂住。

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 04:42 PM 發表

30k祝你好運。一樓廣告價都未必得。
我打定輸數,最後可能後排避風塘遊艇景照殺。不過我見4A2地價只係13.3k,我覺得30k內唔係無機

引用:
原帖由 核心狂野的鞋抽 於 2021-11-25 04:52 PM 發表

嗰個位google 度跨度約450米,勉強可以做到拱橋,下面D船又過到,技術上都可以既,只係升到咁高觀塘嗰邊唔知點樣接到。始終靠入少少條觀繞已經頂住。
下面啲高船預咗過唔到,所以先規劃將條橋擺入啲,令受影響面積減少至40%內

引用:
原帖由 24567000 於 2021-11-25 05:00 PM 發表

下面啲高船預咗過唔到,所以先規劃將條橋擺入啲,令受影響面積減少至40%內
我覺得都合理呢

引用:

請問邊到搵到兩條小行人天橋嘅資料?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]