• 瀏覽: 17,954
  • 回覆: 105
  • 追帖: 3
依家自己一支公住係大埔, 儲左好多年, 有做下藍籌投資, 約有600萬存款左右
近排覺得自己將來都會係一支公, 開始諗緊買個單位自住, 預計買700萬樓下(無咁大負擔)
自己住過村屋同私樓
村屋嘅感覺係寧靜啲, 可以休閒生活
私樓就近火車站同商場, 買野行下街都好方便
想問問大家, 你地會揀村屋定私樓?

熱賣及精選
引用:
原帖由 雞仔餅乾 於 2021-11-23 11:29 AM 發表

依家自己一支公住係大埔, 儲左好多年, 有做下藍籌投資, 約有600萬存款左右
近排覺得自己將來都會係一支公, 開始諗緊買個單位自住, 預計買700萬樓下(無咁大負擔)
自己住過村屋同私樓
小心漏水屋

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30204052&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

我選左村屋,睇送食飯,貪夠大又係新樓,最主要有小朋友,想佢地有空間走黎走去。
村屋一定冇甘方便,不過我簡左條算方便既村,行15分鐘到火車站,村口仲有巴士直出九龍或香港。

引用:
原帖由 雞仔餅乾 於 2021-11-23 11:29 AM 發表

自己住過村屋同私樓
私樓呀!銀行按揭容易D如果賣番出去都好啲,我有個同事想賣間村屋話好難賣得出

引用:

自己住過村屋同私樓
大埔中心,唔好煩,一係富盈門。

自己鍾意邊隻多啲咪買邊隻囉, 其他人嘅taste 未必啱你心意

要返朝九晚五工,想方便就近火車站, 退休或在家工作
想寧靜揀村屋

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-11-23 01:56 PM 發表

私樓呀!銀行按揭容易D如果賣番出去都好啲,我有個同事想賣間村屋話好難賣得出
偏遠既村屋有可能放成年都賣吾出

正常私樓細D,村屋大D囉!視乎自己喜好啦?!大埔得幾個新D嘅屋苑,叫做有會所但管理費貴,其他基本都幾十年樓...

地鐵站屋苑啦!

引用:
原帖由 冷小姐 於 2021-11-23 02:43 PM 發表

偏遠既村屋有可能放成年都賣吾出
我同事咪起放咗成年幾都冇人賣可能間村屋喺山麗苑個邊

大埔村屋正~ 但最好有車

我覺得住村屋舒服空氣好,只要搭車方便就得了,你一人住應該住村屋囉,悶就搭車去吓商場啦,又沒小朋友

引用:
原帖由 高興高興 於 2021-11-23 03:12 PM 發表

我覺得住村屋舒服空氣好,只要搭車方便就得了,你一人住應該住村屋囉,悶就搭車去吓商場啦,又沒小朋友
如果一個人住就簡單啦, 自己鍾意就買, 唔使諗咁多.

不過一人住會覺得寂寞,怕悶就私樓啦,可以行吓商場買吓嘢吃吓東西散吓心係心情會好些,而且請親戚或朋友同事回家,因搭車方便都會來你家坐吓去附近商場食吓嘢㗎,甚至係係屋企打吓牌都方便些

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]