• 瀏覽: 3,603
  • 回覆: 21
  • 追帖: 3
大家入來分享一下中山日常生活必要的開支e.g.水費,電費,天然氣,家居寬頻,管理費,停車場租金.... 每月人民幣多少錢,有長期居住港人可否分享下必要開支的通漲升幅。

熱賣及精選
租房計,平平淡淡生活,2公婆每月8千至一萬應該足夠。

水電氣都比香港平?

唔計架車,我一個月一個人兩千五

引用:
原帖由 Retired2019 於 2021-11-25 08:50 PM 發表

唔計架車,我一個月一個人兩千五
租幾大, 一房一廳?邊區?

出去食,定煮飯多!

我睇片, 深圳青年, 7-8千蚊個月,租唔洗2千

做左幾年無錢剩, 存款唔夠2千

洗費咁貴嗎?

引用:
原帖由 真灰大樹 於 2021-11-26 12:27 PM 發表

租幾大, 一房一廳?邊區?

出去食,定煮飯多!

我睇片, 深圳青年, 7-8千蚊個月,租唔洗2千

做左幾年無錢剩, 存款唔夠2千

洗費咁貴嗎?
一千兩房,火炬
一半半
豐儉由人,好難講

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2021-11-25 07:43 PM 發表

8KRMB?直頭中上近乎豪嘅生活囉~~~

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-11-26 04:33 PM 發表

8KRMB?直頭中上近乎豪嘅生活囉~~~
上去內地住不用預到太清淡吧。租屋二、三千。2人伙食車費及洗用,每日平均預200人仔。 有咩咁豪呢?!    大家標準未必相同。

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2021-11-26 07:51 PM 發表

上去內地住不用預到太清淡吧。租屋二、三千。2人伙食車費及洗用,每日平均預200人仔。 有咩咁豪呢?!    大家標準未必相同。
對,普通應洗則冼,要既係平平淡淡退休生活,亦唔會刻薄自己。

引用:
原帖由 門外大達人 於 2021-11-19 09:55 AM 發表

大家入來分享一下中山日常生活必要的開支e.g.水費,電費,天然氣,家居寬頻,管理費,停車場租金.... 每月人民幣多少錢,有長期居住港人可否分享下必要開支的通漲升幅。
我都問過好多人,大約係每人 100蚊一日。

管理費約 3蚊一平方, 90平約270
停車場 300蚊一個月, 或者選擇泊街邊
食野 小店十幾廿蚊, 商場餐廳 30-40蚊, 50-60蚊已經好好, 食探魚烤魚大約80蚊一個人。
睇戲約 40蚊
飲手搖奶茶就貴, 廿幾蚊一杯
電話我用日租卡, 6蚊一個月, 數據1 蚊1 日 800M.
買車 比亞迪混能 宋plus dmi SUV 約16萬
買架細車就 10萬左右

其他我都唔知啦。 普通生活都係每人每日 100 左右吧。

引用:
原帖由 kktsetse 於 2021-11-27 11:21 AM 發表

我都問過好多人,大約係每人 100蚊一日。

管理費約 3蚊一平方, 90平約270
停車場 300蚊一個月, 或者選擇泊街邊
食野 小店十幾廿蚊, 商場餐廳 30-40蚊, 50-60蚊已經好好, 食探魚烤魚大約80蚊一個人。
睇戲約 40蚊
飲手搖奶茶就貴, 廿幾蚊一杯
電話我用日租卡, 6蚊一個月, 數據1 蚊1 日 800M.
買車 比亞迪混能 宋plus dmi SUV 約16萬 ...
其實擔心係依家國內發展速度好快,換言之通漲都好勁,保守估計一年5%,當每月2人共用1萬,一年係12萬,30年就係800萬(還未計醫療),當55歲退休,所以除左要有儲蓄外,還是要投資有被動收入

引用:
原帖由 門外大達人 於 2021-11-27 12:29 PM 發表

其實擔心係依家國內發展速度好快,換言之通漲都好勁,保守估計一年5%,當每月2人共用1萬,一年係12萬,30年就係800萬(還未計醫療),當55歲退休,所以除左要有儲蓄外,還是要投資有被動收入
對啊,最好香港有股票收息, 有樓收租,資產價格理論上追上通脹,咁樣應該安全吧。

引用:
原帖由 門外大達人 於 2021-11-27 12:29 PM 發表

可以考慮越住越偏僻,一個地方由未發展到已開發通漲一定勁,堅持住同一個地方會好受影響

引用:
原帖由 Ivyman1688 於 2021-11-25 07:43 PM 發表

上等人消費😆😆😆

大灣區生活有選擇,豐儉由人,幾千蚊已經可以過得很好!香港租房己經幾千

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]