• 瀏覽: 12,241
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
本主題由 陳耀 於 2021-11-15 05:45 AM 移動
新移民申公屋瞞內地物業 房署:會向境外機構查證

新移民申請公屋,隱瞞內地物業,房屋署查不到!」這個說法最近甚囂塵上;房署反駁稱,公屋申請者必須如實申報所有資料,包括境內及境外物業,房署在有需要時會向境外機構要求資料。過去3年,涉及隱瞞境外物業的個案約50宗,成功檢控並定罪個案有4宗。

轉自東方日報

我都唔想比人話我蝦D井底,識字嗎?
唔夠人講就封人,正宗甲由行為。

@負資產BBQ1

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。
熱賣及精選
引用:
原帖由 貓腩 於 2021-11-14 06:39 PM 發表

新移民申請公屋,隱瞞內地物業,房屋署查不到!」這個說法最近甚囂塵上;房署反駁稱,公屋申請者必須如實申報所有資料,包括境內及境外物業,房署在有需要時會向境外機構要求資料。過去3年,涉及隱瞞境外物業的個案約50宗,成功檢控並定罪個案有4宗。

轉自東方日報

我都唔想比人話我蝦D井底,識字嗎? ...
何必同個機械人一般見識!

"會向境外機構查證", 非常讚成。 

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-11-14 06:39 PM 發表

轉自東方日報

個案50宗,但定罪得4宗?

境外物業可恥

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-11-14 10:19 PM 發表

not bad......8%

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-11-14 10:19 PM 發表

好離譜,應該加強罰則

引用:

轉自東方日報

如果全面實行,估計有30%以上公屋戶要收監

得4個檢控,唔怪得繼續呃

引用:
原帖由 hehaha2010 於 2021-11-14 10:35 PM 發表

應該唔會搞好多人,除非Check到條友係大陸有高價值物業

引用:
原帖由 koko759 於 2021-11-14 10:45 PM 發表

應該唔會搞好多人,除非Check到條友係大陸有高價值物業
物業就係物業,冇分高低價

引用:
原帖由 hehaha2010 於 2021-11-14 10:35 PM 發表

長毛當年都唔做佢,你懂的

引用:
原帖由 johnlam8 於 2021-11-14 10:15 PM 發表

何必同個機械人一般見識!
本來都費事搵出來,比佢標左港燦,仲封口

引用:
原帖由 hehaha2010 於 2021-11-14 10:47 PM 發表

物業就係物業,冇分高低價
咁樣監倉都唔夠擺,暴動都似

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]