• 瀏覽: 826
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
經歷社運和新沙士 港樓過去三年整體 無跌都算贏
慨括來說 未來有序上升 大勢所趨

建築業工人長期短缺 政府保本地工人拒外勞 大學生過剩 決不做建築 另加最低工資 人工只有向上

原材料也好 食材也好 長期向上

私樓地價 比例剩三成 長期亦只會向上

利息低企 持貨者實力與日俱增

總結未來三年 樓價每年升7% 三年20%
準備結婚 唔好再等 兩成首期 買七至八百萬兩房 住安樂窩等升值...

熱賣及精選
因為香港人好L有錢,不會賤賣

供求失衡, 低息環境, 還有長遠房策, 都能有助樓價平穏上升。

以前買樓邊咁多規舉,而家又壓測,又辣招,正苦又黎抽水,又呢樣果樣,每層都形成強而有力的支持,咁辛苦買到都唔會輕易賣

引用:
原帖由 comicparty 於 2021-11-5 01:11 PM 發表

以前買樓邊咁多規舉,而家又壓測,又辣招,正苦又黎抽水,又呢樣果樣,每層都形成強而有力的支持,咁辛苦買到都唔會輕易賣
exactly!
最無厘頭係3厘壓力測試
根本就少啲實力都買唔倒
所以點解呢區甘多淡友被迫睇淡

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-11-5 06:39 PM 發表

exactly!
最無厘頭係3厘壓力測試
根本就少啲實力都買唔倒
所以點解呢區甘多淡友被迫睇淡
佢地冇買過樓唔知係咁麻煩
仲以為一跌就會大跌,好似街市買菜咁簡單隨時等到大跌買到,到時銀行按揭仲難批

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-11-5 08:49 AM 發表

經歷社運和新沙士 港樓過去三年整體 無跌都算贏
慨括來說 未來有序上升 大勢所趨

建築業工人長期短缺 政府保本地工人拒外勞 大學生過剩 決不做建築 另加最低工資 人工只有向上

原材料也好 食材也好 長期向上

私樓地價 比例剩三成 長期亦只會向上

利息低企 持貨者實力與日俱增

總結未來三年 樓價每年升7% 三年20%
準備結婚 唔好再等 兩成首期 買七至八百萬兩房 住安樂窩等升值...
總結未來三年 樓價每年升7% 

咁九按上車 每年實賺幾多?

引用:
原帖由 zimax 於 2021-11-5 08:52 PM 發表

總結未來三年 樓價每年升7% 

咁九按上車 每年實賺幾多?
每年? 用股票心態就唔好買樓
換樓都要等三年
你自己計啦

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-11-5 09:37 PM 發表

每年? 用股票心態就唔好買樓
咁你睇三十年做按揭就食得屎啦 full paid唔使比息 賺得仲多

引用:
原帖由 zimax 於 2021-11-5 09:39 PM 發表

咁你睇三十年做按揭就食得屎啦 full paid唔使比息 賺得仲多
所以好多過去十年賣左自住
嘅屎都矛得食

引用:
原帖由 鴻昇嘉型 於 2021-11-5 09:43 PM 發表

所以好多過去十年賣左自住
嘅屎都矛得食
睇下賣左自住既錢做乜先。放係銀行就食屎啦 買港股睇怕都食左屎
買tesla 買crypto 食幾世九大軌

引用:
原帖由 zimax 於 2021-11-5 09:44 PM 發表

睇下賣左自住既錢做乜先。放係銀行就食屎啦 買港股睇怕都食左屎
買tesla 買crypto 食幾世九大軌
甘你話你同Tesla boss   重倉左bitcoin 啦

既然賣自住 投資股bitcoin甘好賺
就唔駛望番轉頭 入泥地產版嗌跌三四五成

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]