• 瀏覽: 12,519
  • 回覆: 238
  • 追帖: 3
冇錢賺就一定冇人炒,根本冇需要房產稅!

熱賣及精選
你男友個腦裝屎, 高數唔高, 搵唔到大錢, 可以飛得

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 09:36 發表

我係收租佬,但同意增值稅可杜絕炒家,但巿場而家冇炒家,增值稅只會杜絕人賣樓同換樓,因為長線投資者冇晒賣樓動機,而換樓客搵唔到樓去換,就唔會放自己層樓。

個人冇反對呢個政策,因為我冇需要賣樓換樓,但想上車既就更加絕望。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-10-28 09:45 AM 發表

我係收租佬,但同意增值稅可杜絕炒家,但巿場而家冇炒家,增值稅只會杜絕人賣樓同換樓,因為長線投資者冇晒賣樓動機,而換樓客搵唔到樓去換,就唔會放自己層樓。

個人冇反對呢個政策,因為我冇需要賣樓換樓,但想上車既就更加絕望。
都可以賣樓,換樓,冇錢賺姐!你100萬買返嚟,100萬賣出去,有乜問題?

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 09:50 AM 發表

都可以賣樓,換樓,冇錢賺姐!你100萬買返嚟,100萬賣出去,有乜問題?
問題係, 妳地呢類人無向上流 / 增值既動力, 但有好多人有, 所以少阻路為妙.

100萬買返嚟,100萬賣出去, 如何換150, 200, 250萬既樓?

單靠儲蓄? 定係天生股票天才?

在香港,房住不炒只是口號.......你男友智商好低

引用:
原帖由 john_chy 於 2021-10-28 10:02 AM 發表

問題係, 妳地呢類人無向上流 / 增值既動力, 但有好多人有, 所以少阻路為妙.

100萬買返嚟,100萬賣出去, 如何換150, 200, 250萬既樓?

單靠儲蓄? 定係天生股票天才?
自己可以再補差價,如果有上流動力應該比得起!

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 09:50 發表

問題係你想換樓冇人賣俾你,你梗係未換過樓,根本唔知2手樓盤係非常短缺。換樓最難係搵到合理價錢心水單位,要放自己層樓只要價錢合理反而極度容易。若加埋增值稅,投資客更加唔會放樓,而換樓客又冇人放樓俾佢,上車客得番新樓呢個選擇,上車難度十級跳。

都係果句,冇所謂,於我冇損。

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-10-28 10:03 AM 發表

在香港,房住不炒只是口號.......你男友智商好低
應該遲啲會跟國內差唔多,始終政治一體化!

乜而家仲有人炒樓咩?你個男貧友知唔知咩嘢叫做炒樓?

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 09:36 AM 發表

廢話, 香港政府既老闆是誰? 你叫你男友諗下啦!

引用:
原帖由 揸波龍爪手 於 2021-10-28 10:07 AM 發表

乜而家仲有人炒樓咩?你個男貧友知唔知咩嘢叫做炒樓?
咁抽增值稅就冇所謂,自住不用計較有冇錢賺!

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 10:04 AM 發表

自己可以再補差價,如果有上流動力應該比得起!
哦 ~ 咁又係, 只要有堅定既意志, 加上頑強既信念,

人人都可以自行補到以百萬計既換樓差價, 絕對唔需要靠增值套現!

引用:
原帖由 上海妹 於 2021-10-28 09:50 AM 發表

連通貨膨脹都唔計? 20年前100萬, 同依家100萬比? 這話題應該在笑話區發表,

引用:
原帖由 機智的混蛋 於 2021-10-28 10:14 AM 發表

連通貨膨脹都唔計? 20年前100萬, 同依家100萬比? 這話題應該在笑話區發表,
政策可以淨係針對新樓,就冇問題!不過一手跌二手都會陪跌!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]