• 瀏覽: 31,552
  • 回覆: 250
  • 追帖: 8
https://www.hk01.com/社會新聞/693677/廉署起訴地產代理涉虛報物業屬自住-騙滙豐等公司490萬按揭貸款?utm_source=01appshare&utm_medium=

廉政公署昨日(26日)落案起訴一名地產代理,控告他涉嫌偽稱自住一個住宅物業,並就有關物業按揭貸款詐騙滙豐銀行、香港按揭證券有限公司及香港按證保險有限公司,涉案貸款金額約490萬元。被告獲廉署准予保釋,明日(28日)於東區裁判法院應訊。

37歲被告趙嘉威被控三項欺詐罪名,違反《盜竊罪條例》第16A(1)條,他獲廉署准予保釋,明日(28日)將於東區裁判法院應訊,以待案件轉介區域法院答辯。

--------------------
版主咁搞笑 地産新聞 搬左去各行各業

附件

20211027_cdd9ac3468a6198eba9fp5BBWzkf3QBu.jpg(100.18 KB)

2021-10-27 09:15 PM

熱賣及精選
樓主再出,支持       

八.九按出租呢D情況早已街知巷聞,不知是否只是罰款了事,
如果要踎就真喺

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 09:26 PM 發表

如果要踎就真喺
應該有足夠證據啦!

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 21:26 發表

如果要踎就真喺
佢是不是申請HKMC高成數, 再出租
出事被人起訴""第一人""???
有無案例?

引用:
原帖由 ryan111111 於 2021-10-27 09:28 PM 發表

佢是不是申請HKMC高成數, 再出租
出事被人起訴""第一人""???
有無案例?
今年九月已經有一單

置業瞞出租涉呃樓按600萬 退休警司辯稱不知出租自用按揭有別
被告龍少泉被控於2016年9月29日至11月30日期間,虛假地在購屋貸款計畫申請中表示,位於大嶼山愉景灣寶峰寶峰徑10號寶怡閣A室的物業的空置管有權於2016年11月30日交付;虛假地在樓宇按揭「加按」中向滙豐表示,該單位將由其父母居住,並將於交易完成時取得該空置單位,以及沒有在提取貸款前,通知滙豐他已就該物業與Koschalka Guenter 及 Koksal Koschalka Zeynep Nilufer簽訂一份租貸合約。,意圖詐騙而誘使庫務署署長及滙豐銀行分別向他發放購屋貸款約210萬元及按揭貸款390萬元。】
https://hd.stheadline.com/news/r ... 0萬-退休警司辯稱不知出租自用按揭有別

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 09:28 PM 發表

應該有足夠證據啦!
就喺唔知使唔使踎,要踎咪大鑊,剩喺香討都大把,
咁咪要起多d臨時倉,到時過渡性房屋又要拖慢,
劏房戶多得佢哋唔少.

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 09:50 PM 發表

劏房戶多得佢哋唔少.
今年3月套丁案,都係得一單
9按放租case,殺一儆百,揾幾個祭旗啩,應該唔會太多
呢次唔知會唔會係阿馬中招呢!

等$洗?

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 09:50 PM 發表

劏房戶多得佢哋唔少.
呢次真係比佢地講中無地起住宅,因為到時監倉爆曬要搵地起監獄比佢地入去踎監

其實要捉 新樓放租個d基本上99%都係
依家d新樓細碼 600-1000萬
我老西唔信佢地咁多有錢人 拎300-500萬做首期 然後放租

99%新樓放租 都係偷雞

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 09:55 PM 發表

今年3月套丁案,都係得一單
9按放租case,殺一儆百,揾幾個祭旗啩,應該唔會太多
呢次唔知會唔會係阿馬中招呢!
睇落有D似,幾日冇出post,如果呢單嘢入咗,
影響大到呢,以後d租客得閒無事就查下個業主有冇八九按放租,
有就

其實好多,政府應加強執法!

引用:
原帖由 白鬍子 於 2021-10-27 10:04 PM 發表

其實要捉 新樓放租個d基本上99%都係
依家d新樓細碼 600-1000萬
我老西唔信佢地咁多有錢人 拎300-500萬做首期 然後放租

99%新樓放租 都係偷雞
每次新盤開賣,光頭陳都會話有幾多%係投資者,好多時都係話有30%

主題標籤 #貸款
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]