• 瀏覽: 35,103
  • 回覆: 251
  • 追帖: 6
租租要舉報業主
報案比icac
做埋證人出庭
做個良好市民

嘩,聽人講唔少人又打交又床單 今次仲。。。 勁呀

點解係由廉署起訴?

咦!無講個業主嘅?會唔會係個業主篤灰

拒都真係急,都係守兩年唔可以出租,之後咪可以囉,貪得個貧就咁

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2021-10-28 02:46 AM 發表

我又吾係好明白,按揭銀行都知大多數人都係租比人,銀行都係隻眼開隻眼閉,點解今次要比人告?
有人報寸,銀行,金管,按証,ICAC  ,全部要做野,香港只有屋宇署,地政署,房署,豆皮狗,唔洗做野。

引用:
原帖由 資深A準 於 2021-10-27 11:47 PM 發表

申請按揭時係準備自住,但成交收樓後發覺唔啱住,所以改左放租,絕對無問題
你咁講就唔啱啦,就算唔住都最好租俾自己人或朋友而且租金要現金,所以話拒唔夠聰明

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2021-10-28 02:46 AM 發表

我又吾係好明白,按揭銀行都知大多數人都係租比人,銀行都係隻眼開隻眼閉,點解今次要比人告?
可能報稅個時填自主然後仲claim利息開支掛,或拒按揭但銀行check度每月有相等於還款資金入帳

引用:
原帖由 彭斯 於 2021-10-28 08:42 AM 發表

有人報寸,銀行,金管,按証,ICAC  ,全部要做野,香港只有屋宇署,地政署,房署,豆皮狗,唔洗做野。
明明呢到硬好AA講明唔怕報串,重話只係同銀行商業糾紛,唔係詐騙或者虛假文書,原來又係9吹 呢單野重震撼過北區新發展區

9成人高按買來收租啦。

單case估計係租客舉報。我估個業主連水電煤證明都冇張,由個租客自行申請,另外銀行信就直寄去單位,被租客知道按揭戶口資料等等。

最主要多數係關係非常差,租客就ICAC送佢一程。

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2021-10-28 08:57 AM 發表

明明呢到硬好AA講明唔怕報串,重話只係同銀行商業糾紛,唔係詐騙或者虛假文書,原來又係9吹 呢單野重震撼過北區新發展區
我都覺得銀行明知九按出租都隻眼開隻眼閉,租客報串都會唔多理,
準時供樓就得啦理咁多把鬼,原來要報老廉又真喺唔講唔知,
唔是應該報商罪科咩,又唔是貪污受賄點解喺老廉做,唔明

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-10-27 10:48 PM 發表

之前比人刪貼?
搬咗去第二區

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=30243704

一早應該要嚴正執法。

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-10-28 04:47 AM 發表
官唔會判太重 好少事 罰下錢 守下行為 做下社會服務令
留案底  層樓早期買 已經大賺一筆  呃到按揭貸款 少首期 摃扞大  都係贏家  呢單一定唔洗坐 比幾廿萬揾個叻大律師 用下計仔 有得打嘅
轉介區域法院
區域法院負責3-7年的案件,最少判3年,就算認罪,扣減刑期,1.5年走唔甩!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]