• 瀏覽: 34,966
  • 回覆: 251
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 oooowong 於 2021-10-27 23:11 發表
如果做4成按揭呢?風險高嗎?
你乜都唔識, 好難討論

佢一年都應該有百幾二百萬收入,但如果呢單入左罪,恐怕無得再做地產

引用:
原帖由 pc999 於 2021-10-27 10:41 PM 發表
做按揭時, 銀行一定會問是否自住, 你話係就等於欺騙銀行.
申請按揭時係準備自住,但成交收樓後發覺唔啱住,所以改左放租,絕對無問題

我估10單申請有2-3單都收租,好多人有排驚。

會唔會係香討地產版網友? 快d自己出黎認咗佢

引用:
原帖由 白鬍子 於 2021-10-27 10:04 PM 發表
其實要捉 新樓放租個d基本上99%都係
依家d新樓細碼 600-1000萬
我老西唔信佢地咁多有錢人 拎300-500萬做首期 然後放租

99%新樓放租 都係偷雞
向銀行申請按揭係要申報物業用途,如有出租 更可能要提交打了釐印的租約 甚至要在律師樓加簽rental agreement 才合法。 向稅局報稅和填報CR Form 就唔駛驚犯法和被銀行Call loan

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-27 09:55 PM 發表

今年3月套丁案,都係得一單
9按放租case,殺一儆百,揾幾個祭旗啩,應該唔會太多
呢次唔知會唔會係阿馬中招呢!
網友硬膠的馬?
呢幾日突然唔見人 都似係佢

9成得罪同行

得罪左人

做高成數按揭都夠膽出租

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 09:26 PM 發表
八.九按出租呢D情況早已街知巷聞,不知是否只是罰款了事,
如果要踎就真喺
我又吾係好明白,按揭銀行都知大多數人都係租比人,銀行都係隻眼開隻眼閉,點解今次要比人告?

有法律知識都知聲明自住,呃左貸款之後去出租係犯欺詐罪,因為貸款係利益嘅一種,法律條文就fit哂,告唔告你係睇你時運高唔高。
但一講到呢樣野係刑事,呢個板好多人話走出嚟質疑你有無案例,好有自信咁話淨係罰錢,好似第三方老馮唔會告你咁,係唔係要自己做埋案例先信係犯法?

官唔會判太重 好少事 罰下錢 守下行為 做下社會服務令
留案底  層樓早期買 已經大賺一筆  呃到按揭貸款 少首期 摃扞大  都係贏家  呢單一定唔洗坐 比幾廿萬揾個叻大律師 用下計仔 有得打嘅

D高層揾咁多錢  洗一百幾廿萬 隨時打得甩  
法律係比有錢人玩嘅遊戲  
搵清洪 或者佢徒弟啦  一定打甩
唔洗坐 唔洗留案底

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]