• 瀏覽: 33,038
  • 回覆: 7
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 shichendao 於 2021-10-27 09:50 PM 發表

就喺唔知使唔使踎,要踎咪大鑊,剩喺香討都大把,
咁咪要起多d臨時倉,到時過渡性房屋又要拖慢,
劏房戶多得佢哋唔少.
呢次真係比佢地講中無地起住宅,因為到時監倉爆曬要搵地起監獄比佢地入去踎監

引用:
原帖由 彭斯 於 2021-10-28 08:42 AM 發表

有人報寸,銀行,金管,按証,ICAC  ,全部要做野,香港只有屋宇署,地政署,房署,豆皮狗,唔洗做野。
明明呢到硬好AA講明唔怕報串,重話只係同銀行商業糾紛,唔係詐騙或者虛假文書,原來又係9吹 呢單野重震撼過北區新發展區

引用:
原帖由 tobycat 於 2021-10-28 03:40 PM 發表
好少事啫...其實香港好多人都係9成按, 再出租減輕負擔.
佢可以話" 起初真係自住, 但後來出租比人, 唔記得同銀行講番"
睇嚟ICAC要捉多幾單地代9成按拉去痞監先識驚

引用:
原帖由 COMCAST123 於 2021-10-28 05:36 PM 發表
6 成一定無人理,9 成有按保肯定危險
有按保政府擔保根本就唔止業主同銀行交易糾紛,係呃政府低息貸款,虛假文書詐騙香港好重罪,隨時入去監房痞幾年

引用:
原帖由 根本岸久舞若衣 於 2021-10-28 04:33 PM 發表
加強汁法
加強執法一定要啦,ICAC一年捉番一百幾十人坐3-7年d人先會識驚

引用:
原帖由 Kitchankityee 於 2021-10-28 08:49 PM 發表
如果立法所有有按出租時要都要出示銀行出租同意書及打厘印,我相信會少左好多所謂"投資"需求,希望政府能夠揸正嚟做
支持立法規管

引用:
原帖由 kirklam 於 2021-10-29 11:12 AM 發表
相信好多放租業主瞓唔著
最好判坐3-7年殺一儆百

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-10-29 03:32 PM 發表

所以交咗物業稅咪代表自認唔係自住
又留條尾俾人跟

做壞事要由頭做到尾
做一半肯定穿煲

不過高成數唔俾出租就係惡政
最大問題就係縮小咗出租數量,從而抬高租金
甚至有空置浪費問題(版上有ching話過真係空咗佢放喺度)
空置?d人9吹?唔出租掉空佢d供款你比?

主題標籤 #貸款
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]