• 瀏覽: 3,250
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1

附件

22222.png(286.49 KB)

2021-10-26 03:10 PM

熱賣及精選
呢D  ETF  通常一上市  頭一個月跌

等佢跌左先低吸 

呢個版塊有排玩, 不過, 小心個別公司股價已經一早反影咗

D板俾人拎晒去啤bitcoin, bitcoin一日唔爆一日都有得玩

講到追蹤指數喺過往一年升幅有四成四又幾吸引

我隻台積電買咗咁多個月都未返到家鄉

引用:
原帖由 johnau1992 於 2021-10-26 04:12 PM 發表

我隻台積電買咗咁多個月都未返到家鄉
咁佢係追蹤20隻半導體巨頭,除咗台積電仲有好多其他上游同下游公司,你睇睇Nvidia ASML呢啲好多今年表現都唔錯

個陣時又係吹日日恆大會爆吹到好恆

981 中芯國際 上望$28

引用:
原帖由 晚間真留言 於 2021-10-26 04:54 PM 發表

咁佢係追蹤20隻半導體巨頭,除咗台積電仲有好多其他上游同下游公司,你睇睇Nvidia 、ASML呢啲好多今年表現都唔錯
咁點解要買ETF,睇好邊隻自己買啦

引用:
原帖由 johnau1992 於 2021-10-26 05:34 PM 發表

咁點解要買ETF,睇好邊隻自己買啦
咁信自己眼光獨道就當然係自己買股票啦,ETF好處係分散風險,追蹤一欖子股票,即係你睇好半導體業,但唔鬼知邊隻好,咁就可以買ETF,萬一台積電因為突然問題股價撲咗街,都仲有其他19隻拉一拉

呢個版塊有排玩

等等
低吸

一定要買

引用:
原帖由 晚間真留言 於 2021-10-26 04:54 PM 發表

咁佢係追蹤20隻半導體巨頭,除咗台積電仲有好多其他上游同下游公司,你睇睇Nvidia 、ASML呢啲好多今年表現都唔錯
通常台積電跌就隻隻同行都跌,所以剩買台積電好了,唔洗蝕基金管事費

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]