• 瀏覽: 4,018
  • 回覆: 29
已用盡高倍數地積比既舊樓,窮傻業主妄想有財團每戶高價賠償重建,賠晒咁多戶再重建根本冇錢賺仲要蝕錢,全香港呢d高密度舊樓極之多。

最終命運就係有錢搬走,窮戶留低,不斷維修,唔夾錢就加速破爛同貶值,呢類盤好多業主都放緊想甩貨,都係長時間冇成交,依家人人走精面,唔夠蠢仔接貨。

地點隔涉果d, 塊地本身唔值錢果d,業權仲要切過千份,搵鬼同傻仔去收購咩,有d呎價仲平過唐樓,其實好正常,因為重建價值極低,自住價值極低,管理費同保養費又極貴,交到個業主死左都仲要繼續交。

依家買樓要揀好貨難度好高,二手市場上充斥貴價下欄貨,上車客得一注首期,買錯左就真係喊都無謂。

熱賣及精選
引用:
原帖由 bravelove 於 2021-10-26 12:41 PM 發表

已用盡高倍數地積比既舊樓,窮傻業主妄想有財團每戶高價賠償重建,賠晒咁多戶再重建根本冇錢賺仲要蝕錢,全香港呢d高密度舊樓極之多。

最終命運就係有錢搬走,窮戶留低,不斷維修,唔夾錢就加速破爛同貶值,呢類盤好多業主都放緊想甩貨,都係長時間冇成交,依家人人走精面,唔夠蠢仔接貨。

地點隔涉果d, 塊地本身唔值錢果d,業權仲要切過千份,搵鬼同傻仔去收購咩,有d呎價仲平過唐樓,其實好正常,因為重建 ...
40年屯門單支樓
問親d硬7好,聲都唔聲下

引用:
原帖由 bravelove 於 26-10-2021 12:41 發表

地點隔涉果d, 塊地本身唔值錢果d,業權仲要切過千份,搵鬼同傻仔去收購咩,有d呎價仲平過唐樓,其實好正常,因為重建 ...
比d例子,以警世人!😂

引用:
原帖由 豬頭BB 於 2021-10-26 01:48 PM 發表

40年屯門單支樓
問親d硬7好,聲都唔聲下
唔好誤會,我唔係唱淡,只係想全香港人學精d, 品格好d, 唔好比人搵笨,更加唔好當人地傻,搵人笨搵人墊屍底。

引用:
原帖由 bravelove 於 2021-10-26 12:41 PM 發表

這是舊想法,如果有睇新聞應該知道早前重建局研究緊油尖旺區社區重建,不再像以前以單一物業去重建,是以整個社區,一齊去計,一齊重建,正如油尖旺區內都有一些小公園和公用設施,到時重建便一齊重建。

引用:

如只考慮重建角度,都可以噤講!

個地積比係政府定的數字,無話晤改得………

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-10-26 01:52 PM 發表

比d例子,以警世人!😂
僑裕大樓

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-10-26 02:11 PM 發表

這是舊想法,如果有睇新聞應該知道早前重建局研究緊油尖旺區社區重建,不再像以前以單一物業去重建,是以整個社區,一齊去計,一齊重建,正如油尖旺區內都有一些小公園和公用設施,到時重建便一齊重建。
這方法,地積比可以拉上補下,但都解決不了市區高密樓收購令到小業主可以有錢賺的困局!

講到底,市建局就係靠擴大地積重建比先做到有錢賺,咁即係已經好高密度既舊樓堆,冇可能再無止境擴大地積比(你講既例子係食埋周邊d公園空地,咪等如整體擴大地積比,亦等如用政府既地去補貼個新項目,亦靠巿建局既公餉去賠比舊業主,項目既本身就係蝕錢)。一單半單蝕錢仲頂得住,但如果全香港高密度舊樓重建,真係幾多都唔夠蝕。

引用:
原帖由 bravelove 於 26-10-2021 14:42 發表

講到底,市建局就係靠擴大地積重建比先做到有錢賺,咁即係已經好高密度既舊樓堆,冇可能再無止境擴大地積比(你講既例子係食埋周邊d公園空地,咪等如整體擴大地積比,亦等如用政府既地去補貼個新項目,亦靠巿建局既公餉去賠比舊業主,項目既本身就係蝕錢)。一單半單蝕錢仲頂得住,但如果全香港高密度舊樓重建,真係幾多都唔夠蝕。
只有旺區唐樓群有得諗!?😂

引用:

你想水啲舊樓業主監平監賤俾啲財團收購?你係邊間收購公司?

留意下呢幾個月幾多舊樓收購?  舊樓買左可以收租又可以等收購。唔好講到買舊樓啲人就係俾人搵笨

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-10-26 01:52 PM 發表

比d例子,以警世人!😂
40幾年元朗舊樓...,南生圍大抱地,唔會有人收購,改劏房無人租..

紅磡40年單支樓有冇人要

引用:
原帖由 oopsspoo 於 26-10-2021 17:17 發表

40幾年元朗舊樓...,南生圍大抱地,唔會有人收購,改劏房無人租..
博收應選油尖旺,最多深水埗南!?😂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]