• 瀏覽: 5,622
  • 回覆: 4
+2
引用:
原帖由 連續狂野的蛇 於 2021-10-26 11:26 發表

上兩三個月高位接咗火棒嘅傻仔 未入伙已經蝕幾十萬
早幾個月AA 仲唱緊升、破頂,叫人接貨。

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 15:16 發表

我覺得尼輪睇淡係有優勢, 政府想佢跌, 佢點可能唔跌? 點都影響一D業主既信心, 再加上賣樓移民等等.

不過, 再睇遠D, 你睇到阿爺似乎都開始有D放寬力度, 怕影響得經濟太勁, 房產稅由30個城市,
變左10個你就可以估到一二, 指導價亦都無再加大力度啦.
但香港人口下跌趨勢已成,加埋政府加大力度供應土地,中期樓價有繼續下行壓力。

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 21:59 發表
又一單,3年就走貨,賺咗住

【明賺暗蝕】金都豪苑2房戶減價至800萬易手 微賺5萬元 連同洗費料蝕讓
據了解,原業主於2018年11月斥資795萬購入單位,是次轉手帳面輕微賺約5萬元,連洗費料蝕讓離場。
https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/3090000/3090721/1026__1024.jpg
https://ps.hket.com/article/3090721/【明賺暗蝕】金都豪苑2房戶減價至800萬易手 微賺5萬元 連同洗費料蝕讓?mtc=60037
3年就平手或蝕住沽貨的,有機會係吐現移民。
3年前氣氛唔同今日,好多人買樓果一刻冇諗過移民。

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 23:49 發表

香港其實可以超過`1000萬人口
點為之‘可以’? 點計出嚟?

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-27 16:48 發表

我其實係講俾那個CK128師兄知.
從來無講過沙一係鐵路盤, 佢從初初設計就唔係有地鐵站, 所以只能係外圍起.
但多個選擇, 又唔係行好遠10分鐘內有個地鐵站, 重要講到好差咁, 就不知所謂.
佢講咩巴士為主, 鐵路為副, 根本狗屁不通.
佢講到咁高要求, 我極有興趣知佢住緊邊咁附合佢要求.
沙一居民出入,依家肯定主要用鐵路為主,半個沙一居民行去第一城站都係5-10分鐘內的事,返工放工時間行去第一城站都係人頭湧湧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]