• 瀏覽: 5,996
  • 回覆: 100
  • 追帖: 1
大家成日覺得香港地價高, 要跟大陸打壓樓價, 跟大陸房產稅, 其實香港好多收入係靠賣地, 大家先可以唔洗交咁多薪俸稅, 知唔知大陸人交幾多個人所得稅 ? 年收入
14.4 萬 20%
30 萬 25%
42 萬 30%
66 萬 35%
96 萬 45%
唔係好似香港標準稅率 16% , 仲要好多人其實每年交緊年收入既幾 % 稅, 大陸仲要每月扣左個稅同社保先將份人工入你戶口, 如果大家樂意交多D 薪俸稅, 我相信政府亦會樂意賣平D 地, 真正共富

熱賣及精選
wetland seasons bay 地價 18xx呎
御海灣 地價 37xx呎

點會係高地價,事實上係高樓價

仲有銷售稅

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 10:28 AM 發表

上水尚宜,接近蝕本價

引用:
原帖由 dance5 於 2021-10-26 04:36 PM 發表

上水尚宜,接近蝕本價
自作孽,猛推高樓價,地價自然被推高,但樓市掉頭向下,蝕本就咎由自取,抵啦!

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 10:28 AM 發表

但古洞新推兩三幅地都去到8000元/呎地價...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-10-26 04:57 PM 發表

但古洞新推兩三幅地都去到8000元/呎地價...
1997 信和投藍灣半島地,新高價,一樣奶野...  

引用:

大佬, 起樓唔洗建築材料, 唔洗工人呀?
一般工人講下都一個月兩三萬起跳架...咁你做生意, 都想有profit.....

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 05:16 PM 發表

一般工人講下都一個月兩三萬起跳架...咁你做生意, 都想有profit.....
profit 💋💋

引用:

硬好:人工升 建材價升 所以樓價要升

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-10-26 05:24 PM 發表

profit 💋💋
政府d公營房屋真係租一間蝕一間, 賣一間蝕一間啦....變成政府的負擔.

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:28 PM 發表

其實符合預期同常理喎...
唔通人工跌, 建材會跌, 樓價先升?

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 05:16 PM 發表

宜家做生意零成本?必賺?

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-10-26 05:33 PM 發表

其實符合預期同常理喎...
唔通人工跌, 建材會跌, 樓價先升?
看似合理,但人工遠追不上樓價升幅

引用:
原帖由 胡三刀 於 2021-10-26 05:28 PM 發表

咁人工加到10萬1日,樓價實勁升啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]